Puree ziemniaczane z sosem kurkowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wegańskiej śmietanki sojowej lub mleczka kokosowego
  • 300 gramów kurek
  • natka pietruszki
  • kilka liści świeżego lubczyku (może być suszony)
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Na około 5 łyżkach oleju podsmażamy jedną cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dodajemy cebulę z olejem do ugotowanych ziemniaków i dusimy na gładkie puree (jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobine niesłodzonego napoju roślinnego).
  • Kurki dokładnie myjemy w ciepłej wodzie i kroimy na średniej wielkości kawałki.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju, gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurki. Smażymy tak długo, aż woda którą oddały kurki się zredukuje.
  • Następnie dodajemy śmietankę sojową i przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.
  • Natkę pietruszki i lubczyk drobno siekamy, dodajemy do sosu kurkowego.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.