Burgery z pieczonym jackfruitem

Składniki:

  • Puszka zielonego jackfruita
  • 2 dowolne bułki
  • Sałata
  • Pomidor
  • Jalapeno
  • Czerwona cebula
  • Musztarda
  • Ketchup
  • Papryka wędzona
  • Sos sojowy
  • Czosnek granulowany
  • Kolendra (liście suszone)
  • Syrop klonowy
  • Olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

  • Jackfruita odcedzamy z zalewy i dokładnie płuczemy na sicie. Gotujemy w wodzie z odrobiną sosu sojowego.
  • Rozgrzewamy piekarnik góra/dół 200 stopni.
  • Po około 10 minutach od wrzenia, odcedzamy jackfruita i odstawiamy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 2 łyżki oleju z 1 łyżką syropu klonowego, 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżeczką papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czosnku i 1/2 łyżeczki kolendry.
  • Do marynaty dodajemy wcześniej przygotowanego jackfruita.
  • Rozkładamy jackfruita na blasze do pieczenia, pieczemy około 25 minut. Pod koniec czasu pieczenia, wrzucamy do piekarnika bułki by zrobiły się chrupiące.
  • Bułki smarujemy musztardą i ketchupem, na spód kładziemy sałatę, następnie jackfruita, pomidora, cebulę i jalapeno.

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.