Makaron z sosem "śmietanowym" z białej fasoli

 Brak opisu.SKŁADNIKI:

  • 200g makaronu typu penne lub świderki
  • 1 średniej wielkości por
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 puszka białej fasoli
  • 5 pieczarek
  • 3/4 szklanki mleka sojowego bez cukru
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • sos sojowy
  • papryka wędzona w proszku
  • kozieradka
  • suszony lubczyk
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki

  

Przygotowanie: 

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy.
  3. Por kroimy w bardzo drobne paski, czosnek siekamy w kosteczkę i podsmażamy razem.
  4. Pieczarki kroimy w drobne plastry i dorzucamy do pora i czosnku. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  5. Tofu kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do wcześniej podduszonych warzyw.
  6. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dwiema łyżkami sosu sojowego, oraz łyżeczką papryki wędzonej. Mieszamy i dusimy jeszcze chwile.
  7. W tym czasie blendujemy białą fasolkę razem z mlekiem sojowym, 4 łyżkami oliwy z oliwek, płatkami drożdżowymi oraz sokiem z cytryny.
  8. Otrzymaną „śmietankę” dodajemy do wcześniej przygotowanych składników, dodajemy kozieradkę, lubczyk i zioła prowansalskie, dobrze mieszamy.
  9. Można dodać jeszcze soli i pieprzu według własnych preferencji.
  10. Otrzymany sos łączymy z wcześniej ugotowanym makaronem.
  11. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.