Kolorowe pierogi

Ciasto na ok. 45 pierogów:
½ kg mąki pszennej + mąka do posypania
¾ szklanki wrzątku
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
Naturalne barwniki:
pomarańczowy: wymieszaj ½ łyżeczki papryki w proszku, ½ łyżeczki kurkumy i 4 łyżki wrzątku
różowy: wymieszaj 1 łyżeczkę proszku z suszonych buraków i 4 łyżki wrzątku (jeżeli nie masz suszonych buraków użyj ok. 5 łyżek soku z tartych, surowych buraków)
zielony: 2-3 łyżki utartej w moździerzu natki pietruszki przetrzyj przez drobne sitko i zielony sok wymieszaj z 2 łyżkami wrzątku
Farsz dyniowy na ok. 20-25 pierogów:
ok. 300 g surowej dyni hokkaido
⅓ szklanki suchej, czarnej soczewicy (po ugotowaniu ok. 5 łyżek)
3 łyżki prażonych pestek słonecznika
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
½ łyżeczki pasty miso
garść posiekanej natki
duża szczypta płatków chili
olej
sól
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

Przygotowanie:
Dynię ze skórką pokrój na kawałki, posmaruj olejem, lekko posól i piecz w 180' C przez ok. 30 min., aż dynia zacznie się przypiekać i będzie miękka. Soczewicę wypłucz, przesyp do garnka, wlej 2 razy więcej wody niż soczewicy, posól wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź wodę do wrzenia, po czym gotuj soczewicę ok. 25 min. w niskiej temperaturze. Dynię i soczewicę wystudź. Upieczoną dynię zblenduj, dodaj do niej ugotowaną soczewicę i wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj łyżką i dopraw solą do smaku. Farsz powinien być dość gęsty, jeżeli jest za rzadki, możesz dodać trochę zmielonych na mąkę pestek słonecznika.


Farsz buraczany na ok. 20-25 pierogów:
3 średniej wielkości buraki
6 śliwek suszonych
1 łyżka świeżego, startego imbiru
5 łyżek prażonych pestek słonecznika
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki pasty miso
garść posiekanej natki pietruszki
⅓ łyżeczki soli
2 łyżka oleju do farszu + olej do pieczenia

Przygotowanie:
Obrane buraki pokrój na kawałki, posmaruj olejem i piecz w 180' C przez ok. 30 min. (20 min. pod przykryciem, ostanie 10 bez przykrycia), aż się delikatnie przypieką. Po upieczeniu wystudź. W malakserze umieść wszystkie (składniki oprócz pestek słonecznika i natki) i zmiel całość, ale nie na gładką masę. Następnie dodaj pestki i natkę, wymieszaj. Wysyp mąkę na stolnicy, tworząc coś na kształt krateru wulkanu. Na środek mąki wylej wrzątek, wymieszaj z ok. ⅔ mąki (ja robię to za pomocą noża) i zostaw do całkowitego wystudzenia wody. Następnie dodaj sól, olej i wymieszaj trochę ciasto. Następnie podziel je na 3 części w stosunku ⅖, ⅖ i ⅕. Do większych części dodaj barwniki pomarańczowy i różowy, a do mniejszej barwnik zielony. Zagnieć każdą część oddzielnie, na plastyczne i elastyczne ciasto (podsypuj mąką, żeby się nie kleiło). Z różowego i pomarańczowego ciasta zrób walki ok. 15 cm długości i 2,5 cm średnicy. Zielone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj je na pasek ok. 15 cm dł., 8 szer. i 0,5 cm gr. W zielone paski zawiń kolejno ciasto pomarańczowe i różowe. Sklej dłuższe brzegi zielonego ciasta i pokrój na plasterki ok. 1,5 cm grubości. Rozwałkuj plasterki (albo rozpłaszcz w palcach) na grubość ok. 3 mm, na środek wyłóż 1 łyżeczkę farszu, a potem sklej klasycznie pierogi i ten sklejony brzeg zwiń w "szlaczek" i ściśnij brzegi po środku, aby się nie rozpadły w gotowaniu. Najlepiej użyj do tego pałeczek. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do gotującej się wody wrzucaj po kilka sztuk pierogów. Gotuj je ok. 1 min. od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi dyniowe podawaj z sosem sojowym, lub z olejem z pestek dyni i z prażonymi pestkami dyni.
Pierogi buraczane podawaj z sosem sojowym lub z ulubionym olejem i czarnuszką.

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/    

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.