Wegańskie sushi

おはようございます   🙋🏽‍♀️

Za mną pierwsze kręcenie sushi, wyszło pięknie i zdrowo. Wbrew pozorom jest to danie bardzo proste i nietrudne w wykonaniu.

Do przygotowania sushi kupiłam gotowy zestaw house of Asia, w którym znajduje się: nori, ryż, sos do ryżu, sos sojowy, imbir, pałeczki, mata do zwijania rolek oraz wasabi.

Składniki:

🌱 1 opakowanie ryżu

🌱 opakowanie nori

🌱 sałata

🌱 2 czerwone papryki

🌱 2 awokado

🌱 2 zielone ogórki

🌱 szczypior 

🌱 serek wegański naturalny (np. od Bez Deka Mleka)

🌱 sezam biały

🌱 sezam czarny 

🌱 sos sojowy 

🌱 sos Teriyaki 

 

Przygotowanie:

  1. Ryż do sushi gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Warzywa obieramy i kroimy w równe paski. Szczypior siekamy.
  3. Na macie do zwijania rolek kładziemy nori, następnie na 3/4 powierzchni nori układamy ryż. Warstwa ryżu nie powinna być grubsza niż 0,5 cm. 
  4. Następnie na 1/2 wysokości ryżu układamy warzywa oraz serek, całość zawijany.
  5. Rolkę kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm. Skraplamy sosem sojowym, oraz dekorujemy sezamem białym oraz czarnym.
  6. Podajemy z sosem sojowym oraz sosem Teriyaki. 
  7. Smacznego! 🌱

Autorka: https://www.instagram.com/veggie.voman/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.