Fasola zapiekana w sosie pomidorowym z harissą

Składniki:
♥ ok. 250 g suchej fasoli Jaś
Marynata:
♥ 400 ml pomidorów w kawałkach z puszki
♥ 150 ml jogurtu naturalnego
♥ 1 drobno posiekana cebula
♥ 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
♥ 5 łyżek oliwy
♥ 4 łyżki sosu sojowego
♥ 1 łyżka syropu z agawy
♥ 2 łyżeczki harissy (zmniejsz porcje lub pomiń, jeżeli danie ma nie być ostre)
♥ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
♥ 1 łyżeczka soli
♥ ½ łyżeczki wędzonej papryki
♥ ½ łyżeczki kuminu rzymskiego
♥ duża szczypta mielonych goździków, kardamonu, cynamonu, kolendry

Przygotowanie:
Namocz fasolę przez ok. 12 h, a następnie gotuj ją ok. 40 min w nowej, osolonej wodzie. Na suchej patelni podgrzej wszystkie przyprawy korzenne i wędzoną paprykę. Po kilkunastu sekundach, jak puszczą aromat przesyp je do naczynia żaroodpornego i dodaj wszystkie pozostałe składniki na marynatę i dobrze wymieszaj. Do marynaty dodaj ugotowaną fasolę i wymieszaj całość, tak, aby fasola dobrze pokryła się marynatą. Wstaw fasolę do lodówki, na minimum 2 h. Po tym czasie piecz fasolę w marynacie przez ok. 30 min i temp 180'C. Podawaj z pietruszką, jogurtem, pieczywem. U mnie z pietruszką i ormiańskim chlebem lawasz.

Smacznego! ♥

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/   

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.