Kalafiornica ze szpinakiem

Wyśmienita nie tylko na śniadanie. Najczęściej ją robię, gdy zostaje mi kilka ugotowanych różyczek kalafiora z obiadu. Oprócz szpinaku można dodać paprykę, pieczarki, co tam znajdziecie w lodówce. Ja swoją kalafiornicę lubię przegryźć chipsem z cukinii.

Składniki:

- kilka ugotowanych różyczek kalafiora

- 3 garści świeżego szpinaku

- 1 mała cebula

- 1 ząbek czosnku

- opcjonalnie 2 plastry sera wegańskiego, który się rozpuszcza, np. Violife

- pół łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry czarna sól, pieprz

- 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. 
  2. Kalafior rozgniatamy widelcem na mniejsze kawałki. 
  3. Do lekko zarumienionej cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek, kalafior, szpinak i przyprawy. 
  4. Dusimy ok 8-10 minut aż szpinak zmięknie. 
  5. Opcjonalnie na koniec duszenia dodajemy wegański ser (pokrojony w kostkę) i mieszamy tak długo aż się rozpuści. 

Smacznego!

Autorka: https://www.instagram.com/babaeylla_od_kuchni   

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.