Wegański bigos

Pyszny, aromatyczny i bardzo świąteczny! :)
 
Przepis na 6-8 porcji
 
Składniki:
2 opakowania wędzonego tofu (należy zamrozić i następnie odmrozić i odsączyć wodę - lepsza konsystencja)
1 kg kiszonej kapusty
1,5 kg białej kapusty
4 cebule
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju (polecam rzepakowy)
1,5 litra wody
40 g namoczonych, suszonych grzybów
10 suszonych śliwek
2 duże jabłka
50 g koncentratu pomidorowego
 
Przyprawy:
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czerwonej papryki
1  łyżeczka tymianku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka kminku 
1 łyżeczka soku z cytryny
5 liści laurowych
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
♥ sól do smaku
 
Przygotowanie:
*Rozmrożone i odsączone tofu wędzone kroimy w kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju z dodatkiem soli i pieprzu aż osiągnie pożądaną twardość.
*Kapustę odsączamy z wody, siekamy drobno. To samo robimy z umytą białą kapustą. 
*Siekamy drobno cebulę i czosnek.
*Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do miękkości i następni dodajemy posiekaną kapustę. Dolewamy wodę i dusimy pół godziny. Następnie dodajemy pokrojone drobno suszone grzyby, śliwki, starte jabłko i koncentrat. Wszystko gotujemy 1,5-2h, do uzyskania pożądanej miękkości kapusty. Po ugotowaniu dodajemy tofu.
 
Łączna kaloryczność przepisu: 2292 kcal
(kaloryczność porcji: 327 kcal)
Udział białka: 95,3
Udział tłuszczu: 95,3
Udział węglowodanów: 299
Błonnik pokarmowy: 85,1
Witamina C: 839 mg
Potas: 6907 mg
Wapń: 2057 mg
Żelazo: 26 mg
Kwas foliowy: 1193 ug
 
 
P.S. Jeśli lubimy mięsne smaki, do bigosu śmiało można dodać zamienniki - świetnie pasują produkty od Bezmięsnego - "żeberka", "boczek" i "szynka" czosnkowa :-)

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.