Wyjątkowe świąteczne szare pierogi

Farsz:
500 gramów boczniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
⅔ szklanki drobno pokruszonych orzechów włoskich
10 sztuk śliwek suszonych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki rumu brązowego
2 łyżki dowolnego słodzika (u mnie melasa z winogron)
2 łyżeczki pasty miso
1 łyżeczka świeżego bądź suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
⅓ łyżeczki mielonych goździków bądź kilka sztuk całych
⅓ łyżeczki czarnego pieprzu
3 ziarenka jałowca
olej do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki


Ciasto na ok. 40 pierogów:
2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
ok. ¾ szklanki wrzątku
2 tabletki węgla aktywnego
szczypta soli
2 łyżki oleju


Dodatkowo:
olej rzepakowy dobrej jakości
garść pokruszonych orzechów włoskich
garść żurawiny
szczypta soli

Przygotowanie:
Umyj boczniaki, bardzo dobrze odciśnij je z wody i pokrój na drobno. Posiekaj również na drobno cebulę, czosnek i śliwki. Na głębokiej patelni podgrzej 6 łyżek oleju. Na gorący olej dodaj rozgniecione ziarna jałowca i goździki. Jak przyprawy puszczą aromat dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij je trochę, a następnie dodaj boczniaki. Podduszaj boczniaki ok. 5 minut, aż puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki), dobrze wymieszaj i całość podduszaj ok. 15 min. Odstaw farsz do całkowitego wystygnięcia, a następnie dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Wysyp mąkę na stolnicy, tworząc coś na kształt krateru wulkanu. Węgiel pokrusz w moździerzu na proszek i dodaj do wrzątku, wymieszaj. Na środek mąki wylej wrzątek, wymieszaj z ok. ⅔ mąki (ja robię to za pomocą noża) i zostaw do całkowitego wystudzenia
wody. Następnie dodaj sól i olej i zagnieść plastyczne i elastyczne ciasto (podsypuj mąką, żeby się nie kleiło). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i lep pierogi w ulubionym kształcie, z farszem z boczniaków. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do gotującej się wody wrzucaj po kilka sztuk pierogów. Gotuj je ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Na suchej patelni upraż orzechy, wlej kilka łyżek oleju i dodaj sól i żurawinę. Całość podgrzewaj tylko ok. 10 sekund, bo cukier z żurawiny szybko się krystalizuje i przy dłuższym podgrzewaniu zamiast żurawinowych skwarek będą karmelki 😁 Ugotowane pierogi polej olejem z wegańskimi skwarkami 😉

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/  

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.