Klopsy bakłażanowo-pieczarkowe

Zwykle klopsy i kotlety robię z resztek warzyw i obiadów z poprzednich dni. Tym razem wykorzystałam resztki ciecierzycy i pieczarek, które połączyłam z bakłażanem. Nie tylko są pyszne, ale i zdrowe. Dodatkowo ucieszy niektórych fakt, że są pieczone, a nie smażone.

Składniki:

- 1 mały bakłażan

- 1 cebula

- pół kubka ugotowanej ciecierzycy

- 250 g pieczarek

- 5-6 łyżek bułki tartej (lub panier z ciecierzycy) 

- olej do smażenia 

- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka kozieradki.

Przygotowanie:

  1. Bakłażan kroimy na plastry, solimy i czekamy aż puści wodę. Następnie płuczemy go, w celu pozbycia się goryczki. 
  2. Podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami i bakłażanem.
  3. Podsmażone warzywa miksujemy wraz z ciecierzycą i przyprawami.
  4. Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i formujemy kuleczki. Klopsy smarujemy olejem. 
  5. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Klopsy można również podsmażyć. Przed smażeniem polecam zapanierować je dodatkowo w bułce tartej.

Smacznego! 

Autorka: https://www.instagram.com/babaeylla_od_kuchni  

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.