Chili z dyni

Jesień w mojej kuchni upływa przede wszystkim pod znakiem dyni, której coraz więcej odmian można znaleźć na polskich straganach. Największą sympatią darzę dynię hokkaido, charakteryzującą się intensywnym kolorem oraz lekko orzechowym smakiem. Co jest absolutnie wspaniałe – nie trzeba obierać jej ze skórki, a podczas gotowania lub pieczenia nie rozmięka tak jak zwyczajna dynia i zachowuje swój kształt. Intensywna, pomarańczowa barwa to zasługa wysokiej zawartości karotenoidów, będących antyoksydantami wspierającymi zdrowie oraz spowalniającymi starzenie. Ponadto dynia hokkaido jest dobrym źródłem błonnika usprawniającego funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Trochę ponad 100 g tego warzywa zapewnia dziennie zapotrzebowanie na witaminę A, która jest istotna dla zachowania dobrego wzroku i odporności. Dynia ta świetnie sprawdzi się pieczona solo, w zupach krem czy właśnie w rozgrzewającym chili.

Składniki na 4 porcje:

🧡 350g dyni hokkaido (ważona bez miąższu i pestek)
🧡 1 papryka
🧡 3 liście jarmużu (ok. 3 garści)
🧡 2 szklanki przecieru pomidorowego
🧡 1/2 cebuli
🧡 2 ząbki czosnku
🧡 180g (puszka) czerwonej fasoli
🧡 2 łyżki oliwy z oliwek
🧡 1 łyżeczka papryki wędzonej
🧡 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
🧡 1/4 łyżeczki i szczypta chili
🧡 1/4 łyżeczki cynamonu
🧡 1 łyżka sosu sojowego
🧡 świeżo mielony pieprz, sok z cytryny

Wykonanie:

  • Warzywa myjemy, dynię i paprykę kroimy w niedużą kostkę a jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek oraz cebulę, smażymy ok. minuty. Dorzucamy przyprawy: papryk wędzoną, kumin, cynamon oraz chili, podsmażamy jeszcze 30 sekund.
  • Dodajemy dynię i paprykę, zalewamy przecierem. Gotujemy 15 minut.
  • Po tym czasie do garnka wrzucamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, jarmuż oraz sos sojowy. Gotujemy kolejne 15 minut.
  • Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (lub limonki). Serwujemy z brązowym ryżem i płatkami migdałów, świetnie sprawdzi się też tahini bądź orzechy włoskie.

Autorka: https://www.instagram.com/poranarosliny/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.