Tarta ze szparagami

 
Składniki

Ciasto:

mąka gryczana razowa 170 g
olej kokosowy 40 g
siemię lniane zmielone 25 g + 6 łyżek gorącej wody
skrobia kukurydziana 15 g
szczypta soli oraz proszku do pieczenia
1/2 banana
masło roślinne
bułka tarta
 
Farsz:
napój sojowy 3 szklanki
płatki drożdżowe 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula mała
pęczek szparagów
1/2 pomidora
skrobia kukurydziana 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
śmietana wegańska 2 łyżki
mąka owsiana 3 łyżki
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
Przygotowanie
 
1. Zmielić siemię lniane, a następnie zalać gorącą wodą, przykryć i zostawić na minimum 15min.
2. Mąkę przesiać do miski razem ze skrobią, dodać resztę składników i wymieszać.
3. Dodać siemię i dokładnie ugnieść, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 min.
4. Przygotować formę - natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
5. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na troszkę większe niż forma, wyłożyć na formę i włożyć do lodówki, do czasu, aż nagrzeje się piekarnik (180*C).
6. Przełożyć ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec 10 min.
7. Cebulę pokroić w pióra. Szparagi umyć i pozbyć się zdrewniałych końców, pokroić w kostkę.
8. Rozgrzać oliwę, podsmażyć chwilę cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mleko i dobrze wymieszać.
9. Do szklanki przelać około 10 łyżek ciepłego mleka i rozpuścić w nim mąkę oraz skrobię, a następnie dodawać do sosu, powoli, ciągle mieszając.
10. Dodać przyprawy i  podgotować chwilę, do czasu, aż sos stanie się gęsty.
11. Sos przelać do podpieczonego ciasta i ułożyć na nim szparagi oraz pomidory. Piec w 180*C przez około 20 min.
12. Studzić przy otwartym piekarniku.
 
 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.