Pita domowej roboty z potrawką z soczewicy

Składniki na chlebek:

♥ mąka pszenna razowa typ 2000 50 g
♥ oliwa 3 g
♥ letnia woda 30 g
♥ szczypta soli
 
Składniki na sos:
♥ soczewica (u mnie zielona) 30 g
♥ cukinia 100 g
♥ cebula 20 g
♥ czosnek 2 ząbki
♥ łyżeczka oliwy
♥ łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
♥ pół puszki pomidorów
♥ orzech włoski
♥ pietruszka, sól, pieprz, oregano
♥ 2 łyżki przecieru pomidorowego
♥ sól, pieprz, oregano
 
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebek:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, oliwę oraz wodę i ugniatamy około 3 minutki, po tym czasie zostawiamy ciasto pod ściereczką.
 
Teraz zabieramy się za sos :)
2. Płuczemy soczewicę i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 15 minut.
3. Cebulę kroimy, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy oraz podlewamy wodą.
4. Cukinię kroimy i dodajemy na patelnię razem z przyprawami i czosnkiem, wszystko dusimy pod przykryciem i ewentualnie podlewamy wodą.
5. Dodajemy pomidory w puszcze, przecier oraz płatki drożdżowe, dusimy jeszcze chwilę.
 
Wracamy do chlebka:
6. Oprószamy blat mąką, ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
7. Chlebek smażymy na suchej patelni przez około 45 sekund na jedną stronę.
8. Na sam koniec dodajemy do sosu ugotowaną i odcedzoną soczewicę, wszystko mieszamy i podajemy z orzechami .
 
2 sztuki chlebka mają: 189 kcal | 5,5g. białka | 3,5g. tłuszczu | 30g. węglowodanów
Sos: 295 kcal | 18g. białka | 8g. tłuszczu | 38g. węglowodanów
 
 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.