Pasztet gryczany

Składniki na keksówkę:
250 g suchej kaszy gryczanej
1 szklanka drobno pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek (ok. 15 sztuk)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 ugotowana marchewka
1 ugotowana pietruszka
natka pietruszki
ok. 1½ łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu, ostrej papryki, majeranku, lubczyku, gałki muszkatołowej
2 rozbite ziarenka jałowca
5 łyżek oleju plus olej do smażenia

Wykonanie:

Ugotuj kaszę wg informacji na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokrój drobno i podsmaż na oleju. Następnie dodaj ziarenka jałowca i pokrojone w kosteczkę grzyby i podsmażaj całość ok. 7 min. do odparowania wody. Podsmażone grzyby, marchewkę i pietruszkę przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem na gładką masę. Dodaj kaszę, posiekaną natkę pietruszki, wszystkie przyprawy i olej i ponownie przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem. Wymieszaj masę, ewentualnie dopraw do smaku i przełóż do blaszki wyłożonej papierem. Piecz ok. 45 min. w temp. 180' C. Pasztet po upieczeniu może być jeszcze trochę rzadki, więc należy go wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.