Burgery na parze z tofu

Składniki (na 4 kluski):
125 g mąki orkiszowej
7 g drożdży świeżych
90 g ciepłego napoju roślinnego
0,5 łyżki oleju
sól
łyżka erytrolu
 
marynata do tofu (90 g):
sos sojowy 15 g
łyżeczka oliwy
ząbek czosnku
sól, pieprz, curry
 
dodatki do burgera:
warzywa do burgera - rzodkiewka, pomidorki, ogórek, cebulka, roszponka musztarda
 
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym napoju roślinnym i zostawiamy na 10 minut.
2. Mąkę przesiewamy i umieszczamy w misce razem z erytrolem i solą.
3. Po 10 minutach do mąki dodajemy napój roślinny z drożdżami i dobrze ugniatamy, formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu, pod ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia.
4. W tym czasie możemy przygotować nasze tofu i zostawić w marynacie.
5. Po 30 minutach dzielimy nasze ciasto na 4 kluski i gotujemy na parze przez 15 minut.
6. W tym samym czasie smażymy tofu, bez dodawania tłuszczu, ani wody.
7. Burgery możemy podać z frytkami, a także z innymi dodatkami - w tym wypadku były to szparagi i świeże warzywa :)
 
 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.