Domowa chałka 🙂

Składniki:
mąka pszenna 400g.
drożdże 25g.
erytrol 80g.
mleko roślinne 250g.
syrop klonowy 2 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
szczypta soli
 
Składniki na kruszonkę:
mąka orkiszowa 25g.
olej kokosowy 10g.
erytrol 20g.
 
Wykonanie:
1. Podgrzewamy delikatnie mleko, do temperatury około 40*C, rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże i zostawiamy.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy erytrol, syrop klonowy, olej, sól i dokładnie mieszamy.
3. Do miski powoli dodajemy mleko ciągle mieszając.
4. Dokładnie ugniatamy masę na chałkę i formujemy z niej kulkę. (jeśli za bardzo się lepi - podsypujemy mąką)
5. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu i pod ściereczką na około godzinę.
6. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy/ugniatamy (ja zrobiłam to trzepaczką do jajek).
7. Ustawiamy piekarnik na 180*C.
8. Z ciasta odrywamy trzy równe części i formujemy z nich takie same wałki (blat oprószaj mąką)
9. Z przygotowanych wałków zaplatamy warkocz i przenosimy chałkę na blaszkę do pieczenia z papierem i posyp kruszonką.
10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25min.
11. Delikatnie studzimy przy otwartym piekarniku - chałkę możemy jeść na ciepło, z masłem, lub ze słodkimi przetworami.
 
Wychodzi około 25 porcji, z czego każda ma +/- 85 kcal, 2 g białka, 2,3 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów.
 
 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.