Spaghetti carbonara

#zostańwdomu i wybierz się w podróż kulinarną do Włoch!. Spaghetti carbonara na kokosowym boczku poleca się na niedzielny obiad


Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti
sos:
400 ml wegańskiej śmietany (u mnie Planton)
7-9 łyżek płatków drożdżowych
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
duża szczypta pieprzu i soli
kokosowy boczek:
⅓ szkl płatków kokosowych
2 łyżki sosu sojowego
szczypta wędzonej papryki i płatków chili
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg informacji na opakowaniu. Płatki kokosowe wymieszaj z sosem sojowym i przyprawami. Odstaw na ok. 10 min. Po tym czasie dodaj olej, wymieszaj i podsmażaj na lekko rozgrzanej patelni maks. 1,5 min. uważając, żeby nie przypalić boczku (jak płatki kokosowe będą już lekko przysmażone na złoto, zdejmij je z patelni). Na lekko rozgrzaną patelnię wylej śmietanę, dodaj płatki drożdżowe, posiekany czosnek i sok z cytryny. Wymieszaj i zagrzej dobrze sos. Dopraw solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj tak, aby sos pokrył cały makaron. Przełóż gotowy
makaron na talerze i posyp kokosowym boczkiem. Porada: nie dodawaj boczku bezpośrednio do sosu, bo sos sojowy z boczku zabarwi cały sos śmietanowy. Dodaj boczek bezpośrednio na makaron, przed podaniem. Smacznego

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.