Gotowany buraczek z cebulką, czosnkiem i pieczarkami

Składniki na dwie porcje:

 jeden średniej wielkości burak, tu ok. 250g.
 160g. pieczarek
 trzy łyżki oliwy
 pół cebulki
 dwa ząbki czosnku
 pół woreczka ryżu
 cztery łyżki sosu sojowego
 cztery łyżki musztardy
 przyprawy: sól, pieprz, tymianek, pietruszka 

Przygotowanie:
1. Buraka gotować do miękkości, około 40 min., ostudzić, obrać i pokroić na cztery części.
2. Pieczarki podsmażyć na oliwie, a następnie dodać sos sojowy, podsmażać tak długo, aż sos odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulkę z czosnkiem, a następnie buraka. Smażyć z obu stron, doprawić.
4. Podawać razem z ugotowanym ryżem i świeżą pietruszką. Dla smaku można dodać musztardę :)
 
Wartości odżywcze (na porcję): 340 kcal, B: 11g., T: 15g., W: 36g.
 
 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.