Kalafiorowe żeberka w sosie barbecue

#zostańwdomu i zrób wegańskie żeberka w sosie bbq. Soczyste, słodko-ostre, ociekające sosem, że aż palce lizać. Idealne na wiosenne obiady na tarasie. Podaj je z pieczonymi ziemniaczkami i oczywiście ze szklanką zimnego piwa! ;-)


Składniki na 2 porcje:
½ kalafiora
1 czerwona cebula
1 łyżeczka oregano
ok. 2 łyżki przyprawy do żeberek
ok. 5 łyżek oleju
Na sos bbq:
5 łyżek ketchupu
3 łyżki powideł śliwkowych
szczypta płatków chilli, papryki wędzonej

Wykonanie:
Pokrój kalafiora na plastry ok. 1,5 cm grubości (najlepsze są kawałki ze środka kalafiora, z głąbem). Natrzyj je olejem (ok. 3 łyżki) i przyprawą do żeberek i zostaw na ok. 10 min. Wymieszaj w szklance ketchup z powidłami, papryką wędzona i płatkami chilli (jeżeli lubisz ostre jedzenie, dodaj więcej płatków chilli). Pokrój cebulę na piórka i rozłóż połowę na dnie naczynia żaroodpornego. Plastry kalafiora wysmaruj dokładnie z obu stron sosem bbq i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Wylej resztę sosu na plastry kalafiora, polej delikatnie olejem (ok. 2 łyżki), posyp oregano i rozłóż pozostałą część cebuli. Piecz ok. 20-25 min. w 180' C.Gotowe kalafiorowe żeberka powinny być lekko al dente.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.