Zupa w stylu azjatyckim z boczniakami

#zostańwdomu i ugotuj rozgrzewający bulion w stylu azjatyckim. Kilka dodatków, boczniaki i orzeszki zmienią zwykły bulion w kulinarną wyprawę do Azji. Przysięgam, mogę to jest 3 razy dziennie. Zupa jest aromatyczna, ostra od chili i imbiru, a zarazem delikatnie słodka od cukru z marynaty. No i dobrze przysmażone boczniaki robią robotę ;-)


Składniki na 2 duże porcje:
1 l mocnego bulionu warzywnego z dodatkiem imbiru, czosnku, selera naciowego i trawy cytrynowej
ok. 300 g boczniaków
200 g długiego makaronu ryżowego lub pszennego
4-5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
2 cm świeżego imbiru
szczypta płatków chili
2 łyżeczki soku z limetki
garść orzechów ziemnych lub nerkowców
natka pietruszki/szczypiorek/kolendra
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Boczniaki pokrój na paski. Wymieszaj z sosem sojowym, cukrem, sokiem z limetki, płatkami chili i startym imbirem. Zostaw je w tej marynacie na ok. 2 h. Po tym czasie wyłóż boczniaki z marynatą na suchą patelnię i podgrzewaj, aż odparuje cała woda i boczniaki zmniejszą swoją objętość. Teraz dodaj olej i podsmaż boczniaki na złoto. Ugotuj makaron i dobrze podgrzej bulion. Orzeszki upraż na patelni.
Podziel makaron na porcje, zalej bulionem, a na wierzch ułóż boczniaki, orzeszki i zieleninę. Ewentualnie doprawić do smaku sosem sojowym. Porada: jeżeli masz tylko bulion warzywny, bez dodatkowych składników, to dodaj je do swojego bulionu i całość podgrzewaj ok 20 min. pod przykryciem, na niskiej temp. (imbir i czosnek pokrój na małe kawałki, szybciej oddadzą smak i aromat).

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.