Pasztet z grochu

Pasztet z grochu jest super! Jest prosty w przygotowaniu, świetnie się kroi i jest dużą dawką białka i błonnika. Z tego przepisu robię dwie mniejsze porcje. Jedną piekę od razu, a drugą mrożę na tzw. czarną godzinę.


Składniki na jedną keksówkę lub 2 mniejsze porcje:
250 g suchego grochu łuskanego (połówki)
50 suchej kaszy jaglanej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
⅓ szkl oleju + olej do smażenia
1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów leśnych
4 łyżki zmielonych na mąkę pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów)
1 łyżeczka soli
duża szczypta pieprzu, cząbru, majeranku, bazylii, papryki wędzonej

Wykonanie:
Ugotuj groch i kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu, a cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na oleju. W misce umieść wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę. Dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Przełóż masę do blaszki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem i piecz ok. w temp. 180' C przez ok. 45 min.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.