Ragu z czerwonej soczewicy

Składniki:

 300 g suchej czerwonej soczewicy
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
3 marchewki
4 ząbki czosnku
200 g świeżego szpinaku (opcjonalnie)
2 x 400g puszki pomidorów
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki  suszonego oregano
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 liście laurowe
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
ulubiony makaron (ilość według uznania)

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Smaż na niskim ogniu około 15-20 minut, do momentu aż trochę zmięknie. 
Dodaj sucha soczewice, pomidory, koncentrat, zioła i bulion. Zagotuj i duś pod przykryciem około 40-50 minut, do momentu aż soczewica porządnie zmięknie. W tym czasie  odkryj kilka razy i zamieszaj, ewentualnie dolej wody, jeśli jest potrzeba. 
Opcjonalnie przed podaniem dodaj z grubsza posiekany szpinak, wmieszaj w sos do momentu aż zmięknie ale nie za długo tak by zachował swoja świeżą zieleń.
Podawaj posypany liśćmi świeżej bazylii, startym wegańskim serem lub płatkami drożdżowymi na ulubionym makaronie.

Gotowe w 60 minut

Porcja dla  6 osób

Smacznego!

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.