Serek waniliowy a la homogenizowany

Kto chciałby zrobić sobie serek waniliowy, prawie homogenizowany? ;) Taki słodki i kremowy, do naleśników, na drugie śniadanie, na słodką przekąskę! Przepis z kategorii
super prostych, a w smaku jak ten serek w pudełeczku z krówką :)


Składniki na 2 porcje:
⅓ szkl płatków ryżowych
1 szkl mleka roślinnego
2 łyżeczki soku z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
1-2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie, jeżeli mleko było słodzone, to czasem nie ma potrzeby dosładzać)
ok. ½ szkl mleka lub wody

Przygotowanie:
Ugotuj płatki ryżowe na szklance mleka i wanilii i podgrzewaj jeszcze ok. 5 min., aż płatki rozmiękną i całość zgęstnieje. Po przestudzeniu przełóż masę do blendera kielichowego. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką, kremową masę. Dopraw ewentualnie do smaku. Wstaw serek na ok.2 h do lodówki. Gotowe

 Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.