Roślinny serek a la gouda

Ziemniaki i tofu to wegańskie odpowiedniki składników na ruskie pierogi, ale czy z tego połączenia można zrobić ser? Można :) Odpowiednio przyprawione zamienią się w kremowy serek o smaku a la gouda :)


Składniki:
180 g tofu
2 ugotowane ziemniaki
1 ugotowana, mała marchewka
4 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki musztardy
ok. ½ łyżeczki soli
szczypta płatków chili
szczypta pieprzu
⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy
ok. ⅓ szkl mleka sojowego
3 łyżki agaru

Wykonanie:
Podgrzej mleko i rozpuść w nim agar. Ziemniaki, marchewkę i tofu pokrój na kawałki, wrzuć do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki i mleko z agarem. Zmiksuj całość na gładką masę. Przełóż do rondelka i podgrzewaj ok. 2 min. ciągle mieszając, aż masa zacznie konsystencją przypominać plastelinę. Przełóż masę serową do miseczek/pojemników wysmarowanych olejem. Odczekaj ok. 15 min., aż masa przestygnie, a następnie wstaw serki do lodówki na ok. 2-3 h. Gotowe

 

 Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.