Śliwka w czekoladzie

Na święta zrobiłam ciasto śliwka w czekoladzie. I kiedy zastanawiałem się, jaki zrobić wstęp do tego przepisu, mój mąż powiedział: napisz, że jest mega dobre!

A zatem tak! To ciasto jest mega dobre. Po prostu śliwka w czekoladzie!

Składniki na ciasto w tortownicy ok. 28 cm:

1 szkl mąki pszennej

1 szkl płatków owsianych

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

⅓ szkl cukru

⅓ szkl oleju

150 g śliwek suszonych, wcześniej namoczonych we wrzątku i wódce śliwkowej (ok. 3 łyżki wódki na 1 szkl wody)

1 łyżeczka cynamonu

½ rozpuszczonej gorzkiej czekolady

½ szkl mleka roślinnego

1 łyżka octu

1 łyżka oleju migdałowego

Dodatkowo:

4 łyżki wódki śliwkowej (do nasączenia ciasta po upieczeniu)

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cukru, w drugiej wszystkie mokre + cukier. Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj mikserem. Przelej ciasto do tortownicy i piecz ok. 45 min. w 180'C. Z wystudzonego ciasta zetnij niewielką górną część i nasącz ciasto wódką śliwkową.

Masa:

100 g śliwek suchszych, wcześniej namoczonych we wrzątku

1 gorzka czekolada, rozpuszczona w kąpieli wodnej

1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko biała warstwa)

Ubij pianę z mleczka kokosowego. Powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę i dalej ubijaj. Następnie dodaj drobno pokrojone śliwki i delikatnie wymieszaj masę łyżką. Przełóż masę na ciasto i udekoruj startą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki. Masa potrzebuje ok. 30 min. żeby się ściąć.

Smacznego!

 Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.