Pierogi z kaszą i grzybami

Ten dzień, kiedy przyjeżdżasz do rodzinnego domu i słyszysz, że mama wymyśliła przepis na wegańskie pierogi i już nigdy nie zrobi z mięsem, bo te są najlepsze na świecie i nikt w domu już mięsnych nie chce jeść! Pierogi wg przepisu mojej mamy polecają się na święta. Przepis jest super prosty, a farsz obłędny. Dobrych, wegańskich świąt!

Składniki na ciasto, na ok. 40 pierogów:

2 szkl. mąki

ok. ½ szkl. wrzątku

szczypta soli

2 łyżki oleju

Farsz:

ok. 200 g pieczarek lub grzybów leśnych

1 cebulka

2 ząbki czosnku

200 g suchej kaszy gryczanej

sól

pieprz

natka pietruszki

olej do smażenia

 

Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój grzyby, cebulkę i czosnek i podsmażaj, aż odparuje cała woda. Przepuść podsmażone grzyby przez maszynkę, na małych oczkach. Wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną i posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wysyp mąkę na blat, zalej równomiernie wrzątkiem i zostaw do wystygnięcia. Następnie dodaj sól i olej i zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj zimnej wody. Rozwałkuj cienko i wykrawaj np. szklanką kółka na pierogi. Do każdego nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi. Wrzucaj na gorącą i osoloną wodę i gotuj do wypłynięcia pierogów. Podawaj z podsmażoną cebulką albo ziołami. Możesz też podsmażyć ugotowane pierogi.

Smacznego!

 Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.