Krem z pieczonej papryki

Powoli zbliża się ten czas, kiedy opadną kolorowe liście z drzew, wiatr będzie zazwyczaj wiał w oczy, a niebo będzie bardziej szaro szare niż niebieskie. I wtedy nic nie działa tak dobrze na jesienny chłód, jak miska gorącej zupy. Soczyście czerwony, rozgrzewający krem z pieczonej papryki potrafi zdziałać cuda!

Składniki:

3-4 czerwone papryki

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 kartofle

3 łyżki oleju

½ l przecieru pomidorowego

1 l bulionu warzywnego

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta płatków chili

1 łyżeczka suszonej bazylii

Wykonanie:

Pokrój papryki na ćwiartki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obrane i przekrojone na pół kartofle, cebulę i czosnek. Polej wszystkie warzywa olejem, oprósz solą i piecz ok. 30 min. w temp. 180'C. Kiedy warzywa się delikatnie przypieką przełóż je do garnka, zalej przecierem pomidorowym i zblenduj ręcznym blenderem. Dodaj ok. litr bulionu (wg uznania, do uzyskania ulubionej konsystencji zupy-krem) i pozostałe składniki. Wymieszaj i zagotuj zupę.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.