Wegańska musaka ♥

Mam swoje dwa miejsca na ziemi - Polska i Grecja. Kiedyś w swojej pracy dużo podróżowałam, głównie do Grecji i spędzałam tam po kilka miesięcy w roku. Grecja stała się moim drugim domem. Chłonęłam jej tradycje, kulturę, ludzi, krajobrazy i oczywiście kuchnię. Kiedy przestałam jeść mięso wiedziałam, że są takie dania polskie i greckie, których będzie mi brakowało. I nie chodzi tu o brak mięsa, ale o pewne smaki, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, ze spotkań, ze świętowania. Na szczęście moje obawy nie trwały długo. Okazało się, że kiedy odstawiasz mięso i nabiał, to w grę wkracza kreatywność! Nagle okazuje się, że nie ma rzeczy niemożliwych i owoce i warzywa dają ci ogromne możliwości! Bardzo szybko przekonałam się, że mięso tak właściwie nie ma swojego wyrazistego smaku a “robią robotę” przyprawy i dodatki.

Dawno temu, jednym z pierwszych greckich dań, jakie nauczyłam się przyrządzać, było greckie danie kultowe, czyli musaka. I tak, jak jeszcze 3 lata temu myślałam, że już nigdy nie zjem musaki, to dziś mam dla Was przepis petardę! Musaka z farszem warzywnym i wege beszamelem. Smakuje bardzo tradycyjnie i bardzo grecko! Smacznego/Kali orexi!

Przepis na blachę 20 x 35 cm (8 porcji)

Składniki:

4-5 dużych, obranych ziemniaków

3-4 bakłażany

Na farsz:

2 cebule

4-6 ząbków czosnku

3 marchewki

2 pietruszki

3 łodygi selera naciowego

1 papryka

2-3 różyczki kalafiora

2 pomidory

250-300 ml przecieru pomidorowego

½ szklanki wytrawnego wina czerwone

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

3 łyżki cukru

1 ½ łyżki soli

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki mielonych goździków bądź kilka całych

⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta płatków chili

duża garść posiekanych, świeżych ziół (oregano, bazylia, pietruszka, tymianek)

Beszamel:

4 łyżki oleju

5-6 łyżek mąki pszennej

ok. 1/2 l mleka sojowego

szczypta soli

duża szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Dodatkowo:

oliwa

sól

 

Wykonanie:

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry ok. 7 mm. Grilluj je na suchej patelni lub na grillu, po ok. 2 min. z każdej strony, aż zaczną się robić brązowe. Ponacinaj skórkę na każdym plastrze, w kilku miejscach. Po upieczeniu łatwiej będzie kroić musakę, gorący bakłażan nie będzie się ciągnął i miąższ nie będzie się oddzielał od skórki.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz solą. Surowe ziemniaki pokrój wzdłuż na duże plastry o grubości 3-5 mm i ułóż ścisło dwie warstwy na dnie naczynia, skrop oliwą i posól. Na ziemniaki ułóż ścisło dwie warstwy grillowanych bakłażanów. Każdą warstwę polej oliwą i posól.

Wszystkie warzywa do farszu pokrój na bardzo drobną kosteczkę (czasochłonne) albo zmiel w blenderze (ja używam blendera z ostrzem w kształcie litery “S”). Warzywa w gotowym farszu muszą konsystencją i rozmiarem przypominać kawałeczki mięsa mielonego. Zbyt duże kawałki sprawią, że farsz będzie wypadał podczas krojenia. Zbyt rzadki farsz wypłynie. Nie polecam ścierania warzyw na dużych oczkach tarki - kawałki będą za duże. Blender daje najlepsze i najszybsze efekty. Warzywa blenduj grupami i w tej samej kolejności dodawaj je na patelnię, na rozgrzaną oliwę (⅓ szkl). Zacznij od cebuli i czosnku. Kiedy się lekko zeszklą dodawaj pozostałe warzywa, zaczynając od najtwardszych, w odstępach ok. 1 min.: pietruszka+marchewka, seler naciowy, kalafior+papryka, pomidor. Dzięki zachowaniu odpowiedniej kolejności warzywa w farszu będą miały podobną miękkość. Wymieszaj warzywa, podduś jeszcze ok. 1 min. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki i przyprawy, oprócz świeżych ziół. Wymieszaj dokładnie farsz i podgrzewaj na “małym gazie” ok. 10 min., do odparowania wody. Na koniec dodaj zioła i ewentualnie dopraw do smaku. Twój farsz powinien być już gęsty, bardzo aromatyczny, lekko słodki a warzywa jeszcze delikatnie al dente. Gotowy farsz wyłóż do naczynia, na bakłażany. Warstwa farszu powinna mieć ok. 1 ½ cm grubości. Na farsz nałóż jeszcze jedną warstwę grillowanych bakłażanów.

Przygotuj beszamel. Na patelni lekko rozgrzej olej i dodaj mąkę. Podgrzewaj zasmażkę ok. pół minuty, ciągle mieszając, żeby nie przypalić mąki. Dodaj mleko i mieszaj intensywnie, aby nie pojawiły się grudki. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij patelnię z palnika, dopraw gałką muszkatołową, solą i płatkami drożdżowymi. Wylej beszamel na musakę i wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180’ C. Piecz ok. 40 min. Zostaw ok. 15 min. do przestygnięcia przed podaniem.

 

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.