Faszerowane kwiaty cukinii

Kiedy słyszę “cukinia”, o dziwo nie myślę “leczo”. Myślę o faszerowanych kwiatach cukinii. Kwiaty cukinii są jadalne, delikatne w smaku. A sama przystawka jest bardzo elegancka!

Pierwszy raz faszerowane kwiaty cukinii jadłam w Grecji. Są one doskonałą, wegańską przystawką. Sezon wakacyjny w pełni. Jeżeli ktoś z Was planuje greckie wakacje, to w greckich tawernach szukajcie faszerowanych kwiatów cukinii na początku karty dań, w zakładce Meze, czyli przystawki. A jak nie wybieracie się do Grecji, to zróbcie sobie to danie sami w domu. Jak? Przepis poniżej :)

Kwiaty cukinii można kupić na bazarach, no chyba, że macie dostęp do kwiatów prosto z krzaka! Na krzaczkach cukinii są kwiaty męskie i żeńskie. Żeńskie u nasady mają charakterystyczne, podłużne zgrubienie - z nich wyrosną cukinie. Kwiaty męskie wyrastają prosto z łodygi, z nich nie wyrośnie cukinia. Można zbierać jedne i drugie kwiaty. Warto zrywać je rano, kiedy są otwarte, wtedy łatwiej je faszerować.

Poniżej znajdziecie przepis na farsz ze 100 g ryżu. Taka ilość farszu wystarczy na ok. 12-15 kwiatów. W tradycyjnym, greckim przepisie nie ma pestek dyni, ale ja dodaję je zawsze. Uważam, że świetnie pasują do tego farszu, nadają orzechowego posmaku. Spróbujcie!

Składniki:

♥ 12-15 kwiatów cukinii

♥ 100 g ugotowanego ryżu

♥ 1 duży pomidor

♥ 1 cebula

♥ 1 ząbek czosnku

♥ natka pietruszki

♥ świeża mięta

♥ świeża bazylia

♥ ½-1 łyżeczka soli

♥ szczypta pieprzu

♥ oliwa z oliwek

♥ 3 łyżki prażonych pestek dyni

Przygotowanie:

Kwiaty cukinii delikatnie umyj w zimnej wodzie, na krótko przed faszerowaniem. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, pomidora, deski dyni i świeże zioła (ja daję sporą garść ziół). Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj pomidora i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszaj i duś ok. 10 min. aż pomidor puści cały sok i ryż zacznie się kleić. Dodaj zioła i pestki dyni, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli farsz jest zbyt gęsty dodaj oliwy, odrobinę wody lub jeszcze jednego pomidora. Gotowy farsz rozprowadź płasko na talerzu i zostaw do wystygnięcia. Kiedy farsz wystygnie możesz faszerować kwiaty. Rozchyl delikatnie płatki, usuń słupek kwiatowy ze środka i małą łyżeczką nakładaj farsz. Napełniaj kwiaty mniej więcej do ⅔ wysokości kielicha, a końcówki płatków delikatnie zwiń. Ułóż kwiaty w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i piecz ok. 7-10 min. w temperaturze 180' C.

Faszerowane kwiaty cukinii możesz jeść na ciepło i na zimno. Świetnie się komponują z wegańskim jogurtem ♥

 

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.