Owoce zapiekane pod kruszonką

Przepis na 3/4 porcje (w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 25cmx25cm)
Składniki:
0,5kg owoców do wyboru -jagód, malin, truskawek, borówek, śliwek, bananów lub 5 jabłek/gruszek
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego
opcjonalnie: rodzynki, cynamon, masło orzechowe, jogurt roślinny, mleko roślinne, orzechy - w dowolnej ilości

1. Wybrane przez siebie owoce myjemy. Jeśli są to jabłka/gruszki/śliwki - pozbywamy się pestki. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne.
2. Owoce jagodowe wystarczy wrzucić do naczynia, jabłka czy gruszki pokroić w kostkę wielkości "gryza" :)
3. Mieszamy w osobnym naczyniu płatki owsiane i olej kokosowy, jeśli owoce są zbyt kwaśne można tu dodać około łyżkę słodzidła - np. syropu klonowego.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza na grzanie góra dół.
5. Zasypujemy owoce kruszonką.
6. Pieczemy przez około 15-25 minut, w zależności od szybkości pieczenia Waszego piekarnika :)
7. Podajemy z dowolnymi dodatkami - rodzynkami, orzechami, jogurtem roślinnym lub odrobiną mleka.

Koniecznie spróbujcie połączenia malin, truskawek, kruszonki i jogurtu PlantON bez cukru :) Obłęd!

 
 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.