Sałatka z bobu, szparagów i komosy ryżowej

Dziś przepis na pożywną sałatkę, pełną błonnika, białka a przy tym mało kaloryczną! Świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. No ale najważniejsze, że zrobisz ją z sezonowych hitów lata – w rolach głównych bób i szparagi!

Składniki na 2 porcje:

3 szklanki bobu

10-15 zielonych szparagów

½ jabłka

5 pomidorków koktajlowych

½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej

garść orzechów laskowych

oliwa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wrzuć bób do wrzącej i osolonej wody i gotuj ok. 5-10 min. Im dłużej gotujesz bób, tym będzie bardziej miękki. Przelej ugotowany bób zimną wodą i przełóż do miski. Młody bób zajadam ze skórką, ale możesz też go obrać po ugotowaniu. Jabłko obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i piecz ok. 10 min. w temp. 180’C. Ze szparagów odłam stwardniałą końcówkę, a resztę pokój na 2-3 cm kawałki, skrop oliwą, delikatnie posól i piecz razem z jabłkiem jeszcze ok. 7 min. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki.

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw oliwą, solą i pieprzem. I gotowe! Możesz jeść tę sałatkę na ciepło, zanim bób i szparagi wystygną, albo na zimno.

 

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.