Przepisy kulinarne

Ciasto ucierane z gruszkami

Składniki:

  • 1 kg gruszek (raczej twarde)
  • 3 szklanki maki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka (plus łyżka do obtoczenia gruszek) ksylitolu lub erytrytolu
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • „Jajko” z siemienia lnianego - 1 łyżka mielonego siemienia + 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

  • Na początku przygotować wegańskie „jajko”. Siemię lniane łączymy z 5 łyżkami wody.
  • Obieramy gruszki, kroimy w średnią kostkę, obtaczamy w łyżce ksylitolu i łyżeczce cynamonu.
  • W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ksylitol. Dobrze mieszamy.
  • W drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli glutek z siemienia (nasze „jajko”), mleko migdałowe, olej i ekstrakt z wanilii.
  • Mieszamy dobrze składniki mokre i dodajemy do suchych, mieszamy razem tak długo aż masa będzie jednolita.
  • Wylewamy ciasto na blaszkę (20x30) i układamy na nim wcześniej przygotowane gruszki.
  • Pieczemy w 180 stopniach, tryb góra - dół, około 50 minut.

 

 

Pasta o smaku makreli bez makreli ;-)

Składniki:

180 g wędzonego tofu
1 arkusz nori
½ cebuli
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek majonezu wegańskiego
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
odrobina syropu z agawy (ok. 1 kropli)
duża szczypta wędzonej papryki
sól do smaku

Przygotowanie:
Arkusz nori potnij nożyczkami na małe kawałeczki, tofu trochę pokrusz. W naczyniu malaksera umieść wszystkie składniki oprócz natki pietruszki i zmiel, ale nie na całkowicie gładką masę. Na koniec dodaj natkę pietruszki, dopraw solą do smaku, wymieszaj.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/    

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.