Przepisy kulinarne

Babeczki dyniowe

Składniki:

  • szklanka musu dyniowego (przepis poniżej)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej ciemnej
  • pół szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki napoju sojowego
  • pół szklanki masła roślinnego lub oleju kokosowego

Dynię na mus kroimy, wykładamy na blasze do pieczenia, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu miksujemy na gładki mus. Mus dyniowy jest bazą do tego i wielu innych jesiennych przepisów, wspaniałe smakuje dodany do kawy wraz z przyprawami korzennymi. W dużej misce dobrze wymieszać wszystkie suche składniki, w mniejszym naczyniu połączyć składniki mokre i dodać je do suchych. Dobrze wymieszać. W foremkach na bebeczki umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Pasta o smaku makreli bez makreli ;-)

Składniki:

180 g wędzonego tofu
1 arkusz nori
½ cebuli
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek majonezu wegańskiego
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
odrobina syropu z agawy (ok. 1 kropli)
duża szczypta wędzonej papryki
sól do smaku

Przygotowanie:
Arkusz nori potnij nożyczkami na małe kawałeczki, tofu trochę pokrusz. W naczyniu malaksera umieść wszystkie składniki oprócz natki pietruszki i zmiel, ale nie na całkowicie gładką masę. Na koniec dodaj natkę pietruszki, dopraw solą do smaku, wymieszaj.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/    

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.