Przepisy kulinarne

Jaglany budyń na mleku owsianym z karmelem daktylowym

Składniki:

  • 100 gramów kaszy jaglanej 
  • 350 ml mleka owsianego
  • Łyżka syropu klonowego
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Około 20 sztuk skruszonych daktyli
  • Wrzątek
  • 3 łyżki płynnego masła orzechowego
  • Ulubione owoce



    Przygotowanie:

    1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na conajmniej 40 minut.
    2. Kaszę przepłukać, wrzucić do garnka lub rondla, zalać mlekiem owsianym i doprowadzić do wrzenia.
    3. Od momentu zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15-20 minut, tak by kasza wpiła całe mleko.
    4. Do kaszy dodać syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i resztę mleka owsianego. Blendować do uzyskania gładkiej masy budyniowej.
    5. Odcedzić daktyle i dokładnie blendować z odrobiną wrzątku oraz trzema łyżkami masła orzechowego.
    6. Budyń podawać z owocami i karmelem daktylowym.

 

 

Pasta o smaku makreli bez makreli ;-)

Składniki:

180 g wędzonego tofu
1 arkusz nori
½ cebuli
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek majonezu wegańskiego
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
odrobina syropu z agawy (ok. 1 kropli)
duża szczypta wędzonej papryki
sól do smaku

Przygotowanie:
Arkusz nori potnij nożyczkami na małe kawałeczki, tofu trochę pokrusz. W naczyniu malaksera umieść wszystkie składniki oprócz natki pietruszki i zmiel, ale nie na całkowicie gładką masę. Na koniec dodaj natkę pietruszki, dopraw solą do smaku, wymieszaj.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/    

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.