Czy za pomocą diety można odciąć dopływ krwi do komórek nowotworowych?

Częstość występowania raka nadal wzrasta w niepokojącym tempie. W 2014 r. rak odpowiadał za niemal 1 z 4 przypadków zgonów i był drugą najczęstszą przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych. Jest więc całkiem prawdopodobne, że miałeś członka rodziny lub bliskiego przyjaciela z jakąś formą raka. Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne przewidywało, że "w 2014 r. zostanie stwierdzonych w Stanach Zjednoczonych około  1.665.540 nowych przypadków raka  i 585.720 zgonów tego powodu.  Rak pozostaje drugą najczęstszą przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych, co stanowi blisko 1/4 zgonów ". Liczby poszły w górę i "w 2017 r. zostanie stwierdzonych w Stanach Zjednoczonych około  1.688.780 nowych przypadków raka  i 600.920 zgonów tego powodu.” To zły kierunek.

Jakkolwiek deprymująco brzmią te dane, nie jesteśmy bezsilni w walce z rakiem. Badania wykazują, że występowanie raka w populacji jest wprost proporcjonalne do procentu tłuszczu zwierzęcego spożywanego w diecie tejże populacji. Odżywcza dieta roślinną, aktywność fizyczna i utrzymywanie zdrowej wagi mogą zapewnić skuteczną ochronę przed rakiem. Ten wpis będzie dotyczyć jednego ze sposobów, w jaki pokarm roślinny pomaga poprzez "odcięcie linii zasilających do guzów nowotworowych." Podziel się tą wiedzą z rodziną i przyjaciółmi!

Na wideo poniżej dr Michael Greger wyjaśnia, jak „guz nie może rosnąć bez dopływu krwi”. Nie może również istnieć „większy niż mniej więcej kulka na końcu długopisu bez prawidłowego ukrwienia. Angiogeneza jest kluczowa dla wzrostu guza". (Angio oznacza naczynie krwionośne, genesis - tworzenie nowych naczyń krwionośnych.)

Dr Greger przedstawia w tym filmie kilka ważnych punktów:

1. Każdy ma w swoim ciele komórki rakowe. „Przed 70 r.ż. mikroskopijne nowotwory można znaleźć w tarczycy dosłownie każdej osoby”. Chociaż komórki rakowe są obecne u wszystkich, „nie mogą przekształcić się w guzy większe niż malutka kropka, nie więcej niż 10 milionów komórek rakowych, zanim będą potrzebować dopływu krwi. Tak więc guzy w iście diaboliczny sposób wytwarzają czynniki angiogenne, substancje chemiczne, które powodują, że nowe naczynia krwionośne kiełkują do guza. Najważniejszy z nich nazywa się „VEGF” (vascular endothelial growth factor - czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego). Ale da się zatrzymać VEGF dzięki WEGetarianizmowi.”

2. "Wiele składników odżywczych, które znamy i kochamy w przyprawach, owocach, jagodach, brokułach i fasolach może zapobiec stymulacji rozwoju nowych naczyń krwionośnych przez nowotwory. Są idealne do profilaktycznego długoterminowego stosowania w raku piersi ze względu na ich niezawodność, dostępność, bezpieczeństwo i przystępną cenę. Środki odżywcze stosowane w celu zahamowania angiogenezy mogą stanowić ważny krok w zapobieganiu i leczeniu raka piersi, a właściwie wszystkich rodzajów nowotworów. W pracy stwierdzono, że mamy przekonujące dowody na to, że składniki roślinne w diecie mają wyjątkową zdolność wpływania na angiogenezę nowotworową, co może być uznane za korzystne w zapobieganiu i leczeniu raka piersi u ludzi".

3. Większość przeprowadzonych badań przeprowadzono na płytce Petriego. Kiedy komórki naczyń krwionośnych są stymulowane, zaczynają tworzyć struktury rurowe. Struktury te rozwijają się w nowe naczynia włosowate, dostarczając krwi do nowego guza. Jednakże, gdy dodano flawonole roślinne, takie jak „apigen” lub „luteolin”, zablokowano formowanie tych struktur. Te flawony znajdują się w żywności takiej jak cytrusy, seler, papryka i całe królestwo roślin. Również "fisytyna", która znajduje się w truskawkach i wielu innych owocach i warzywach, znacząco zmniejszyła powstawanie nowych naczyń krwionośnych.

4. W filmie wskazane zostały następujące produkty roślinne: Karczochy, jabłka, bazylia, pieprz czarny, jagody, bok choy, brokuły, brukselka, kiełki, kapusta, kolendra, cynamon, endywia, koper, czosnek, imbir, żeń-szeń, zielona herbata, kapusta, soczewica, fasola limeńska, grzyby, oliwki, cebula, oregano, pietruszka, groch, papryka, dynia, czarny ryż, rozmaryn, cebula dymka, szpinak, słodkie ziemniaki, pomidory, estragon, tymianek, kurkuma, rzepa i rzeżucha (i wiele innych). Zwróć uwagę, ile z nich to warzywa krzyżowe. Warzywa te zawierają unikatowe fitochemikalia zwalczające raka, zwane izotiocyjanianami. Te związki „odtruwają i usuwają substancje rakotwórcze, zabijają komórki nowotworowe i zapobiegają wzrostowi guza”.

Doktor Greger zgrabnie podsumowuje zgromadzony materiał, mówiąc: „Codzienne spożywanie naturalnej żywności zawierającej odpowiednie flawonoidy może być korzystne w zapobieganiu przerzutom raka lub może poprawić rokowania. Biorąc pod uwagę siłę roślin, można przypuszczać, że podstawą antyangiogennego podejścia do raka może być dieta wegetariańska”.

Autor: dr Linda Carney

https://www.drcarney.com/blog/entry/using-diet-to-cut-off-blood-supply-to-tumors

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.