Flawanole obecne w owocach pomagają obniżyć ciśnienie krwi

Według badania opublikowanego w Scientific Reports dieta bogata w fitoskładniki znane jako flawanole obniża ciśnienie krwi. Badacze porównali dawki flawanoli z ciśnieniem krwi oraz innym markerami odpowiedzialnymi za choroby serca u ponad 25 000 uczestników podczas European Prospective Investigation into Cancer (EPIC) Norfolk study. Osoby, które spożywały wyższe dawki flawanoli z jabłek, owoców jagodowych oraz innych pokarmów pochodzenia roślinnego, miały niższe ciśnienie krwi niż pozostali, którzy spożywali ich mniejsze ilości.

Powyższe wyniki są zgodne z założeniami terapeutycznymi m. in. diety śródziemnomorskiej czy diety DASH mającej na celu  redukcję nadciśnienia.

Możliwe mechanizmy obniżenia ciśnienia krwi polegają na pozytywnym wpływie flawanoli na funkcje serca, a także rozszerzaniu się tętnic i zapobieganiu stanom zapalnym. Te efekty były najbardziej widoczne u uczestników z wysokim ciśnieniem i sugerują, że nawet nieznaczne obniżenie poziomu ciśnienia krwi może zmniejszać, a nawet zapobiegać ryzyku chorób serca.

 

Źródło:

Ottaviani JI, Britten A, Lucarelli D, et al. Biomarker-estimated flavan-3-ol intake is associated with lower blood pressure in cross-sectional analysis in EPIC Norfolk. Sci Rep. Published online October 21, 2020.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.