Zastąpienie czerwonego mięsa białkiem pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko chorób serca

Według badania opublikowanego w BMJ, zastąpienie czerwonego mięsa wysokiej jakości pokarmami roślinnymi, takimi jak fasola, orzechy lub soja, może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej serca. Naukowcy przeanalizowali kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania posiłków od uczestników Health Professionals Follow-Up Study i porównali spożycie czerwonego oraz przetworzonego mięsa, a także produktów będących  źródłem białka roślinnego z występowaniem chorób serca i śmiertelnością. Spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa wiązało się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, podczas gdy jedna porcja dziennie produktów białkowych pochodzenia roślinnego, takich jak rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste czy produkty sojowe, wiązała się z niższym ryzykiem chorób serca. Możliwe mechanizmy ryzyka obejmują zwiększone spożycie tłuszczów nasyconych i żelaza hemowego oraz podwyższone poziomy LDL i cholesterolu całkowitego związane ze spożyciem mięsa, a także związki pro-zapalne występujące w mięsie. Autorzy przypisują również to mniejsze ryzyko zastępowaniu tłuszczów nasyconych tłuszczami wielonienasyconymi pochodzenia roślinnego.

 

Źródło:

Al-Shaar L, Satija A, Wang DD, et al. Red meat intake and risk of coronary heart disease among US men: Prospective cohort study. BMJ. 2020;371:m4141-m4150. doi: 10.1136/bmj.m4141

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.