Spożywanie produktów sojowych zmniejsza ryzyko demencji?

Według wyników badań opublikowanych w „Alzheimer's & Dementia”, metabolit powstały w przewodzie pokarmowym po spożyciu produktów sojowych znany jako equol może obniżać ryzyko rozwoju demencji. Naukowcy zbadali obraz z rezonansu magnetycznego mózgu pokazujący uszkodzenie istoty białej związane z utratą zdolności poznawczych u 91 starszych uczestników badań i zmierzyli u nich poziom equolu. Badani, którzy produkowali więcej tego metabolitu powstałego ze spożycia produktów sojowych, mieli o 50% mniejszy ubytek istoty białej niż ci, którzy mieli niższy poziom tej substancji. Japończycy mają w układzie trawiennym wyższy poziom mikroflory przystosowanej do produkcji metabolitów sojowych w porównaniu z Amerykanami, w związku z wyższym spożyciem soi.
Equol może obniżać ryzyko demencji poprzez utrzymanie jędrności żył oraz poprawę funkcjonowania mitochondriów, co zapobiega uszkadzaniu istoty białej w starszym wieku.

 

Źródło

Sekikawa A, Higashiyama A, Lopresti BJ, et al. Associations of equol-producing status with white matter lesion and amyloid-β deposition in cognitively normal elderly Japanese. Alzheimer’s Dement. 2020;6:e12089-e12098.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.