Spożywanie oleju kokosowego może zwiększać ryzyko chorób serca

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną online w czasopiśmie naukowym „Circulation”, olej kokosowy podnosi poziom cholesterolu. Naukowcy przeanalizowali 16 publikacji, w których oceniano wpływ spożycia oleju kokosowego na lipidy we krwi oraz na ryzyko chorób serca. Spożywanie oleju kokosowego znacznie podniosło poziom cholesterolu całkowitego, LDL i HDL, w przeciwieństwie do nietropikalnych olejów roślinnych. Wyniki również nie wykazały korzyści z konsumpcji oleju kokosowego przy stanach zapalnych, kontroli cukru we krwi lub przy kontroli wagi. Autorzy przypisują szkodliwe działanie lipidów we krwi wysokiemu poziomowi tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym i sugerują ograniczanie jego spożycia. Artykuł opublikowany w tym samym czasopiśmie zaleca ponadto ograniczenie spożycia oleju kokosowego ze względu na możliwe ryzyko chorób serca, które powstaje w wyniku zwiększonego poziomu cholesterolu LDL we krwi.

 

Źródło

Neelakantan N., Seah J.Y.H., van Dam R.M. „The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials”. Circulation. Publikacja internetowa z 13 stycznia 2020 r.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.