Gotowane czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby serca

Według badań opublikowanych w Nutrients, przetworzone czerwone mięso gotowane w wysokich temperaturach wytwarza związki, które zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz na postęp chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy porównali dietę bogatą w przetworzone czerwone mięso z dietą bogatą w produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe u 51 uczestników i śledzili poziomy zaawansowanych produktów końcowych glikogenu (wytwarzanych przez grillowanie, smażenie, pieczenie lub pieczenie mięsa). Ci, którzy spożywali przetworzone czerwone mięso mieli zwiększone stężenie karboksyetylo-lizyny, związku powodującego rozwijanie się chorób przewlekłych, w porównaniu z osobami, które przestrzegały diety bezmięsnej.

 

Źródło:

Kim Y, Keogh JB, Deo P, Clifton PM. Differential effects of dietary patterns on advanced glycation end products: A randomized crossover study. Nutrients. 2020;12:1767-1778.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.