Naturalne produkty na wzmocnienie odporności

Na odporność pracujemy cały rok. A jak zadbać o nią teraz? Co warto wprowadzić do swojej diety? Nie ma jednego uniwersalnego remedium na wzmocnienie odporności organizmu, jednak pomocne mogą okazać się naturalne przyprawy. Obecne w nich związki nie tylko nadają charakterystyczny smak, aromat i kolor wielu potrawom, ale wykazują także szerokie działania prozdrowotne. Do jednych z najlepiej poznanych przypraw należą: imbir, czosnek i kurkuma.

IMBIR

Korzeń imbiru jest bardzo cennym surowcem ze względu na substancje bioaktywne. Znany jest nam głównie jako środek silnie pobudzający i rozgrzewający, a w mniejszych dawkach wzmacniający żołądek oraz poprawiający trawienie. Jednak, w ostatnich latach kłącze imbiru zostało na nowo odkryte jako cenny lek o wielokierunkowym działaniu:

- posiada właściwości przeciwzapalne;

- działa żółciopędnie i pobudza motorykę przewodu pokarmowego;

- stosowany jest jako składnik leków w chorobie lokomocyjnej;

- łagodzi nudności oraz przeciwdziała mdłościom;

- reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi;

- wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwbólowe, przeciwmigrenowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe.

Imbir swoje właściwości zawdzięcza obecności substancji bioaktywnych, tj. gingerolu i szogaolu oraz olejków eterycznych. W 2010 roku zostało przeprowadzone ciekawe badanie, w którym autorzy porównali działanie przeciwdrobnoustrojowe olejków eterycznych pozyskanych ze świeżego i suszonego imbiru. Jak wynika z analizy, olej z suszonego imbiru hamuje rozwój znacznej ilości bakterii oraz grzybów.

CZOSNEK - “ANTYBIOTYK STAROŻYTNOŚCI”

Jak mawiają nasze mamy i babcie, czosnek to najlepszy antybiotyk! Zapewne każdy z nas pamięta mleko z czosnkiem i miodem. Choć okropne w smaku, niejednego postawiło na nogi. Od najdawniejszych czasów znane jest szerokie spektrum działania czosnku: przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, związkiem bioaktywnym wyciągów czosnku jest allicyna. Związek ten posiada zdolność wnikania do wnętrza komórki oraz uszkodzenia tkanek danej bakterii.

KURKUMA

Kurkumę w proszku zna chyba każdy. Zwykle dodajemy ją do zup, curry lub pijemy tzw. “złote mleko”, czyli napój na bazie mleka roślinnego i pasty z kurkumy. Kurkuma to przyprawa o niezwykłych właściwościach. Jej cudowne działanie wynika z obecności silnych związków zwanymi kurkuminoidami. Za najcenniejszą uznaje się kurkuminę, która nadaje jest żywy, pomarańczowy kolor. Wiele badań naukowych wykazało, że wpływa ona pozytywnie na pracę układu immunologicznego, hamuje rozprzestrzenianie się pasożytów, bakterii oraz grzybów chorobotwórczych. Ponadto jest skuteczna w prewencji chorób neurodegeneracyjnych, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi oraz wspomaga pracę wątroby i układu pokarmowego. Niestety, biodostępność kurkuminy jest bardzo słaba. Niemniej jednak są na to sposoby. Jednym z nich jest podgrzanie mieszanki zawierającej kurkuminę, co zwiększa jej biodostępność aż 12-krotnie. Udowodniono także, że łączenie kurkumy z tłuszczami lub pieprzem ułatwia jej przyswajanie przez organizm. Pieprz zawiera bioaktywny składnik, piperynę, która pobudza wchłanianie kurkuminy.

Podsumowanie

Podstawą budowania odporności organizmu jest zdrowa dieta, odpowiednia ilość snu, aktywność fizyczna oraz suplementacja witaminy D w okresie jesienno-zimowym. Zaniedbując wyżej wymienione często szukamy spektakularnego i szybkiego środka na poprawę zdrowia. Zamiast sięgać po kolejny suplement diety warto wprowadzić więcej naturalnych przypraw do swojej diety. To naturalne substancje lecznicze, które oprócz walorów smakowych, posiadają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Produkty takie jak: imbir, czosnek i kurkuma oraz wyizolowane z nich związki działają przeciwzapalnie oraz wspierają nasz układ odpornościowy.

Literatura:
  1. Dymarska E, Grochowalska A, Krauss H, Chęcińska-Maciejewska Z. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol 2016;97(4):297-307.
  2. Newerli-Guz J, Pych M. Właściwości przeciwutleniające imbiru. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 2012;73.
  3. Glibowski P, Długołęcka A, Grdeń A, Toczek K. Właściwości prozdrowotne imbiru. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. 2017;2:115-121.
  4. Kulczyński B, Gramza-Michałowska A. Znaczenie żywieniowe imbiru. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. 2016;1:57-63.
  5. Przybylska S. Kurkumina - prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015;96(2):414-420.
  6. Wierońska JM. Kurkuma - roślinne panaceum. Wszechświat 2017;6:117-125.

 

Autorka:
Patrycja Janik
www.patrycjajanik.pl
Instagram: @patrycjajanik_

 

Więcej informacji na temat roli diety w budowaniu odporności: https://zdrowie.viva.org.pl/aktualnosci/386-zamiast-kupowac-maseczke-zainwestuj-w-odpornosc

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.