Naukowcy odkryli związek między konsumpcją nabiału a otyłością

„Wszechobecnie zalecane trzy porcje mleka dziennie mogą przyczyniać się do tycia wśród Amerykanów”

W Stanach Zjednoczonych prawie co piąte dziecko (w wieku od 2 do 19 lat) zmaga się nie tyle co z nadwagą, a otyłością.

Ta niepokojąca statystyka stała się rzeczywistością z powodu wielu czynników społecznych. Niektóre badania wykazały, że obecne wytyczne dietetyczne USDA nie pomagają w walce z tym problemem.

Wszechobecnie zalecane trzy porcje mleka dziennie mogą przyczyniać się do tycia wśród młodych (a także dorosłych) Amerykanów.

Leucyna

W recenzji naukowej z 2012 roku podjęto próbę ustalenia związku między konsumpcją mleka u dzieci a otyłością. Autor publikacji, Bodo C. Melnik, znalazł dowody sugerujące, że znajdująca się w mleku krowim leucyna – którą spotkać można również w mieszance dla niemowląt na bazie mleka krowiego – jest głównym winowajcą.

Osoby interesujące się kulturystyką prawdopodobnie są zaznajomione z leucyną, ponieważ jest ona często reklamowana w tych kręgach ze względu na właściwości budujące mięśnie. Właśnie dlatego zwykłe mleko lub mleko czekoladowe jest tak często sprzedawane jako żywność regenerująca – nabiał zawiera 50% wyższe stężenie leucyny w porównaniu do mleka ludzkiego.

Chociaż ten aminokwas pomaga stymulować wzrost masy mięśniowej, ma również decydujący wpływ na mTORC1 (mTOR1). Upraszczając, mTOR reguluje wzrost komórki, a leucyna stymuluje mTOR do działania. Według przeglądu jej spożywanie skutkuje opornością na insulinę i leptynę.

Kiedy leucyna rozpoczyna mTOR, następuje szereg interakcji, które skutkują dodaniem grupy fosforylowej do substratu receptora insuliny-1 (IRS). Ta dodatkowa grupa fosforylowa powoduje, że receptor IRS jest mniej wrażliwy na insulinę. Insulinooporność może natomiast wywołać zespół metaboliczny oraz cukrzycę.

Tworzenie się komórek tłuszczowych

mTOR jest również odpowiedzialny za podział komórek tłuszczowych i tworzenie nowych komórek. Aktywowany przez leucynę, mTOR odgrywa swoją rolę, tworząc nowe komórki tłuszczowe – co ostatecznie może doprowadzić do zauważalnego przyrostu masy ciała.

Publikacja wykazała również związek między stymulacją mTOR a tworzeniem lipidów. Zasadniczo, nawet jeśli spożywa się odtłuszczone mleko, to może ono nadal powodować tworzenie się komórek tłuszczowych.

Leptyna

Co więcej, leucyna – poprzez aktywację mTOR – wpływa na wydzielanie leptyny. Leptyna to hormon, który sygnalizuje mózgowi, że jesteśmy najedzeni. Chociaż mTOR sprawia, że komórki tłuszczowe wytwarzają leptynę, naukowcy odkryli, że osoby, które spożywają produkty wysokotłuszczowe, są bardziej odporni na jej działanie.

Biorąc pod uwagę fakt, że Amerykanie jedzą ponad dwa razy więcej sera niż w latach 70. XX wieku, nie należy się dziwić, że ta odporność została wykształcona, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że ser jest głównym źródłem tłuszczów nasyconych w Ameryce.

Gdy działanie leptyny jest ograniczone, sygnały głodu i sytości są przytłumione, co powoduje, że jemy mimo najedzenia i przyjmujemy nadmierne kalorie, które mogą przyczynić się do przybierania na wadze.

„Rośniemy dzięki mleku”

Sprzedawcy mleka właściwie się nie mylą – rośniemy dzięki mleku. Jednak gdy wzrost ten staje się otyłością, należy odstawić szklankę 2% mleka i nie sięgać po ser podczas zakupów.

Mamy powinny rozważyć karmienie piersią zamiast wybierać preparaty dla niemowląt na bazie produktów mlecznych. Najlepsze jedzenie dla dziecka nie pochodzi od innego gatunku – pochodzi od jego matki.

 

https://www.plantbasednews.org/lifestyle/scientific-review-link-dairy-consumption-obesity?utm_content=buffer4f440&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer&fbclid=IwAR2TBqKIR0v0vIE8qiu23sNw2qnYTYrH_3SPsvr3JQSTIvAq2-KU8yG0ago

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.