Czy dieta roślinna może być odpowiedzią na chorobę Leśniowskiego-Crohna?

Tłumaczenie artykułu: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325589.php?fbclid=IwAR0TsqjGDoHBqku417BBePtxEBRIzfkutKwvo0Xpbms22XMsPuqaIcyqWVM

***

Najnowsze badanie przeprowadzone na mężczyźnie z chorobą Crohna opisuje w jaki sposób symptomy choroby zniknęły w wyniku odstawienia produktów wysoce przetworzonych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Mężczyzna przeszedł na dietę roślinną po roku standardowego leczenia, które nie zwalczyło choroby.

Choroba Crohna to odmiana nieswoistego zapalenia jelit (IBD), charakteryzująca się bolesnymi obawami. Dotyka milionów osób na całym świecie. Liczne badania wskazują, że dieta, która składa się z owoców, warzyw, roślin strączkowych i pełnych ziaren zbóż, może pomóc w zapobieganiu cukrzycy, chorobom serca, niektórym rodzajom nowotworów, nadciśnieniu i innym chorobom przewlekłym, a także w ich leczeniu.

Autorzy najnowszego badania sugerują, że po przeprowadzeniu dalszych prac badawczych możliwe będzie dodanie choroby Crohna do tej listy.

Artykuł opublikowany niedawno w czasopiśmie naukowym „Nutrients” szczegółowo opisuje ten przypadek, a także wyniki badania i wnioski.

– To studium przypadku – twierdzi współautorka badania, dr Hana Kahleova, kierowniczka badań klinicznych w Physicians Committee for Responsible Medicine w Waszyngtonie – daje nadzieję setkom tysięcy osób [cierpiących z powodu] bolesnych objawów choroby Crohna.

Nieswoiste zapalenie jelit: choroba, która jest „coraz bardziej powszechna”

Nieswoiste zapalenie jelit objawia się długotrwałym zapaleniem, które skutkuje uszkodzeniem układu pokarmowego. Choroba przybiera dwie postaci: jedną z nich jest choroba Crohna, natomiast drugą – wrzodziejące zapalenie jelit.

Chociaż dotyka ona najczęściej jelita cienkiego, choroba Crohna może rozwinąć się na dowolnym odcinku układu pokarmowego, począwszy od jamy ustnej, a skończywszy na odbycie. Wrzodziejące zapalenie jelit dotyka zazwyczaj okrężnicę i jelito grube, a także odbyt.

Najczęstszymi objawami choroby Crohna są bóle brzucha, biegunka, krwawienie z odbytu, utrata wagi i chroniczne zmęczenie. Objawy te mogą przybierać różną formę oraz pojawiać się jedynie okresowo.

Autorzy badania podkreślają, że co druga osoba cierpiąca na chorobę Crohna musi poddać się operacji w ciągu dziesięciu lat od diagnozy. Jedynie niewielkiemu odsetkowi chorych udaje się osiągnąć stan „długotrwałej remisji klinicznej”.

Naukowcy nie są jednomyślni co do przyczyn nieswoistego zapalenia jelit. Podejrzewają jednak, iż choroba ta powstaje w związku z oddziaływaniem kilku czynników, między innymi genetyki, diety, stylu życia, środowiska, zmian zachodzących w układzie odpornościowym, a także niedoboru odpowiednich bakterii jelitowych.

Jedno z badań przeprowadzonych w 2015 roku określa nieswoiste zapalenie jelit jako chorobę o zasięgu globalnym, która dotyka coraz więcej osób na każdym z kontynentów. Obecnie choruje na nią ponad milion osób w Stanach Zjednoczonych i 2,5 miliona osób w Europie.

Koszty leczenia nieswoistego zapalenia jelit nie są niskie. Niestety, oprócz opłat za samo leczenie należy również zwrócić uwagę na to, w jaki sposób ta choroba negatywnie oddziałuje na życie zawodowe i społeczne cierpiących na nią osób.

Leczenie choroby Crohna za pomocą diety

W artykule dr Kahleovy wspomniano wyniki badania, podczas którego osoby cierpiące na chorobę Crohna poprawiły swój stan zdrowia za pomocą Crohn's Disease Elimination Diet [Diety Eliminującej Chorobę Crohna] (CDED). W wyniku badania zaobserwowano wysoki współczynnik remisji, który wynosił od 62% do 71%.

CDED i naturalna dieta roślinna mają pewne cechy wspólne. Łączy je redukcja przetworzonych produktów i nabiału bądź całkowite zrezygnowanie z nich, a także zwiększone spożycie błonnika pokarmowego.

Mężczyzna, który został poddany badaniu, miał 25 lat, kiedy usłyszał diagnozę. Nastąpiła ona po kilku latach objawów takich jak wzdęcia, bóle brzucha, chroniczne zmęczenie, wrzody i nudności.

Autorzy badania twierdzą, że lekarze zakwalifikowali ten przypadek jako „wiążący się z wysokim ryzykiem z uwagi na średnio zaawansowane rozwinięcie zapalenia, nasilenie się objawów, diagnozę poniżej 30 roku życia, a także chorobę około odbytniczą”.

Po wlewach dożylnych infliksymabu, otrzymywanych co osiem tygodni przez rok, objawy ustąpiły, ale mężczyźnie nie udało się osiągnąć „długotrwałej remisji klinicznej”. Choroba utrzymywała się na poziomie „łagodnym” i „klinicznie aktywnym”. Mężczyzna wciąż doświadczał napadów bólów brzucha, wzdęć oraz chronicznego zmęczenia.

Po roku stosowania leku mężczyzna przestał spożywać produkty odzwierzęce oraz produkty przetworzone przez 40 dni z powodów religijnych. W tym czasie, kiedy spożywał wyłącznie produkty roślinne, „doświadczył całkowitego ustąpienia objawów choroby”.

Zanim przeszedł na dietę roślinną, mężczyzna odżywiał się według typowej amerykańskiej diety, obwitej w mięso, nabiał, produkty przetworzone, rafinowane ziarna zbóż, natomiast ubogiej w owoce i warzywa.

Pełne wyleczenie błon śluzowych bez widocznych oznak choroby

Z uwagi na to, że dieta roślinna zupełnie wyeliminowała objawy choroby, mężczyzna zdecydował się na przejście na naturalną dietę roślinną na stałe. Znacząco zmniejszył spożycie przetworzonych produktów oraz ograniczył produkty odzwierzęce do co najwyżej jednej porcji w tygodniu.

Od czasu do czasu zdarzało mu się wracać do starych nawyków. Towarzyszyły temu objawy choroby, takie jak nudności, zmęczenie, wzdęcia i wrzody w jamie ustnej. Kiedy mężczyzna powracał do diety roślinnej, objawy ustępowały.

Równocześnie wprowadził zmiany do swojego stylu życia. Zaczął uprawiać jogę, trening siłowy oraz biegi.

Po sześciu miesiącach nowej diety i stylu życia, kolonoskopia wykazała „pełne wyleczenie błon śluzowych bez widocznych oznak choroby Crohna”.

Mężczyzna mógł odstawić wszystkie leki. Miało to miejsce w sierpniu 2017 roku. Autorzy badania piszą, iż badany „od tego czasu nie zgłosił nawrotów choroby”.

Spekulując na temat wyników tego badania, naukowcy skupiają się na dwóch aspektach: jednym z nich jest wpływ, jaki dieta roślinna ma na różnorodność mikroorganizmów w jelicie.

Drugi aspekt dotyczy pozytywnego wpływu diety bogatej w błonnik na rozwój bakterii, które ten błonnik rozkładają. Produktem ubocznym fermentacji błonnika jest produkcja kwasu tłuszczowego krótkołańcuchowego, który m.in. zwiększa odporność na choroby i pomaga jelitom spełniać podstawowe funkcje.

Należy pamiętać, że to badanie skupia się na pojedynczym przypadku. To, co sprawdza się dla danej osoby niekoniecznie musi być korzystne dla innych.

Naukowcy powinni przeprowadzić więcej badań, obejmujące większe grupy osób, zarówno zdrowych, jak i cierpiących na chorobę Crohna, aby potwierdzić, czy dieta roślinna może spowodować remisję choroby.

„To badania potwierdza teorię, że jedzenie naprawdę może być lekarstwem” – mówi Dr Hana Kahleova

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.