Co jeść przy kamicy nerkowej?

 

Co to jest kamica nerkowa?

Jest to stan, w którym w drogach moczowych, nerkach, pęcherzu moczowym wytrącają się nierozpuszczalne złogi zwane kamieniami.

Przyczyn powstawania kamieni nerkowych jest wiele, można do nich zaliczyć:

  • nadmierną masę ciała
  • nieprawidłowości anatomiczne w budowie układu moczowego
  • uwarunkowania genetyczne
  • przyjmowanie niektórych leków
  • choroby takie jak choroba Leśniowskiego- Crohna, nadczynność przytarczyc
  • dietę

W zależności od składu kamieni wyróżnia się kilka głównych rodzajów kamicy:

  • moczanową
  • szczawianowo- wapniową
  • fosforanowo- wapniową
  • cystynową

W każdej z nich obowiązują odmienne zalecenia dietetyczne, które pomagają zapobiec rozwojowi choroby. Rodzaj kamicy można ustalić wykonując badania analityczne moczu, krwi oraz składu usuniętego kamienia.

Ogólne  zalecenia

  • Przede wszystkim - picie dużych ilości płynów (ok. 2 litry dziennie). Minimum połowę z tego powinna stanowić niskozmineralizowana woda.
  • Wodę należy pić małymi porcjami cały dzień, również przed snem w celu rozcieńczenia moczu i zapobiegania wytracaniu się kryształów.
  • Ograniczenie spożycia soli, produktów bogatych w sól (np. konserwy rybne i mięsne), mieszanek przyprawowych, sosów instant.
  • Powinno się unikać spożywania soku grejpfrutowego, ponieważ indukuje on powstawanie kamieni nerkowych.

Kamica moczanowa

W tym typie kamicy należy ograniczyć przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc:

  • Mięso, zarówno czerwone jak i drobiowe
  • Ryby i owoce morza
  • Jajka
  • Nabiał

Produkty te bogate są w puryny, które ulegają przekształceniu w naszym organizmie do kwasu moczowego i następnie mogą się wytrącać w postaci złogów.

Zaleca się spożywanie większych ilości warzyw, owoców, produktów mącznych, pełnoziarnistych, kasz.

Kamica szczawianowo -wapniowa

Jest to najczęściej występujący typ kamicy. Wysokie stężenia szczawianów występują w wielu popularnych produktach spożywczych takich jak szpinak, rabarbar, bataty, czekolada, buraki.

Istnieją dwie różne teorie dotyczące zapobiegania powstawaniu tego typu kamieni. Jedna z nich proponuje ograniczenie spożycia produktów bogatych w szczawiany, co ma zmniejszać ich stężenie w nerkach podczas produkcji moczu, zapobiegać ich wiązaniu się z wapniem i wytrącaniu złogów.

Natomiast nowe doniesienia sugerują również, że można zapobiegać powstawaniu tego typu kamieni poprzez spożywanie razem wapnia i szczawianów, dzięki czemu wiążą się one już w przewodzie pokarmowym i są wydalane, nie docierając do nerek.

Ważnym zaleceniem jest też ograniczenie spożycia sodu, a więc soli i produktów w nią bogatych.

Zaleca się spożywanie owoców cytrusowych, produktów pełnoziarnistych, ogórków, kapusty, kukurydzy, cebuli.

Kamica fosforanowo- wapniowa

Zaleca się picie wody o małej zawartości wapnia, ograniczenie spożycia soli i produktów, które zawierają jej większe ilości np. konserwowana żywność, fast foody. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 2 g soli dziennie, gdyż sód nasila wydalanie wapnia z moczem i tym samym wytrącanie jego złogów.

W diecie powinny znaleźć się produkty zakwaszające mocz typu pieczywo, makarony, kasze, a należy ograniczyć spożycie produktów alkalizujących mocz takich jak nabiał, owoce, warzywa.

Kamica cystynowa

Głównym założeniem jest ograniczenie dwóch aminokwasów - cysteiny i metioniny, które znajdują się przede wszystkim w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego zalecenia są tu podobne jak w kamicy moczanowej i polegają na ograniczeniu tychże produktów. Należy również ograniczyć spożycie soli.

Najnowsze doniesienia

Najnowsze doniesienia dotyczące idiopatycznej kamicy nerkowej zakładają kilka najważniejszych rzeczy:

  • Ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Ograniczenie spożycia soli
  • Większe spożycie błonnika (ok. 40g/dzień)
  • Codzienne spożywanie owoców i warzyw, oprócz tych bogatych w szczawiany
  • Zaleca się spożycie witaminy C w ilości nie przekraczającej 1500 mg/dzień
  • Unikanie niedoborów wit. B6 (jej dobrymi źródłami są np. brązowy ryż, kasza gryczana, otręby, orzechy, kiełki pszenicy)
  • Suplementacja wit. D
  • Picie dużych ilości wody, tak aby ilość moczu na dobę wynosiła min. 2l.

Wegetarianizm chroni przed kamicą?

Nowe badania ujawniły, że wegetarianie chorują na kamicę nerkową 2 razy rzadziej niż wszystkożercy. Dlaczego? Wegetarianie częściej spożywają większe ilości owoców i warzyw, które naturalnie zawierają mało soli i białka, a więcej potasu i magnezu. Zwiększone wydzielanie magnezu z moczem zapobiega wytrącaniu złogów, ponieważ magnez działa jak naturalny inhibitor krystalizacji. Sól jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia różnych rodzajów kamicy nerkowej, także jej niska zwartość działa korzystnie. Badania wykazały również korelację między wyższym spożyciem potasu, a zmniejszeniem ryzyka kamicy. Dodatkowo warzywa i owoce podnoszą pH moczu, co ma korzystny wpływ na rozpuszczalność kwasu moczowego.

 

 

Bibliografia:

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/164280,dieta-w-kamicy-nerkowej

https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia/lista/62039,kamica-nerkowa-dieta

https://www.dbajonerki.pl/przepisy-dietetyczne/kamica-fosforanowo-wapniowa/

https://www.su.krakow.pl/system/files/14961/d398280396.pdf?1446457371

https://www.kidney.org/atoz/content/diet

https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-stones/eating-diet-nutrition

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781209/

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.