Rabarbar: niedoceniane warzywo o wielu zastosowaniach

Rabarbar to warzywo należące do rodziny rdestowatych, nazywane też często rzewieniem. Występuje wiele odmian rabarbaru, a poszczególne gatunki różnią się między sobą zawartością składników odżywczych.

Rabarbar  używany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej już od czasów starożytnych ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Rabarbar jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się 21 kcal. Białko ogółem stanowi 21 g, tłuszcze - 0,20 g, węglowodany – 4,54 g (w tym cukry proste 1,10 g), błonnik - 1,8g.  Posiada niski indeks glikemiczny.  Jest  źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak wapń, magnez, potas, fosfor.

 

Witaminy

Minerały

Tiamina- 0,020mg

Wapń- 86mg

Niacyna-0,300 mg

Magnez- 12mg

Ryboflawina -0,030 mg

Fosfor-14mg

Kwas foliowy-7 µg

Żelazo-0,22mg

Witamina A- 102 IU

Potas-288mg

Witamina K- 29,3µg

Cynk-0,10mg

Źródło: USDA

Rabarbar zawiera wiele związków aktywnych, które wykazują właściwości prozdrowotne. Takim związkiem jest m.in. emodyna, wykazująca działanie hamujące  proliferację komórek nowotworowych i zapobieganie przerzutom. W połączeniu z odpowiednim leczeniem farmakologicznym, stosowana jest w leczeniu niektórych rodzajów nowotworów, w znacznym stopniu wzmacniając działanie leków. Drugm związkiem o udowodnionym klinicznie działaniu przeciwnowotworowym jest aloe-emodyna, która wywołuje apoptozę komórek nowotworowych, konkretnie szczepu CH27 ludzkiego raka płaskokomórkowego płuc.

Rabarbar wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ze  względu na sporą ilość kwasu szczawiowego, osoby z chorobami nerek oraz reumatyzmem nie powinny spożywać rośliny w dużej ilości.

Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go używać tradycyjnie do przygotowania kompotów, ciast, lodów czy galaretek, jak również przygotować na wytrawnie.

 

Bibliografia:

  1. Huang Q1, Lu G, Shen HM, Chung MC, Ong CN. Anti-cancer properties of anthraquinones from rhubarb. Med Res Rev. 2007 Sep;27(5):609-30.
  2. Boyang Hu a Hai Zhang a Xianli Meng a Fei Wang b Ping Wang. Aloe-emodin from rhubarb (Rheum rhabarbarum) inhibits lipopolysaccharide-induced inflammatory responses in RAW264.7 macrophages. Journal of Ethnopharmacology Volume 153, Issue 3, 14 May 2014, Pages 846-853.
  3. Hung M.-C., Zhang L.: Emodin and related compounds for sensitization of HER2/neu over-expressing cancer cells to chemoterapeutic drugs. PCT Int. Appl. WO 97 27,848; wg Chem. Abstr. 1997, 127, 200036.
  4. Lee H.-Z., et al.: Effects and mechanisms of aloe-emodin on cell death in human lung squamous cell carcinoma. Eur. J. Pharmacol. 2001, 431, 287.

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.