Jadłospis wegański: 2200 kcal

Śniadanie:

Tacos:

Skrobia kukurydziana, 4 łyżki (40g)

Mąka pełnoziarnista, orkiszowa, 2 łyżki (20g)

Fasola czarna, nasiona suche, 5 łyżek (50g)

Awokado, 50g

Papryka czerwona, ½ sztuki (70g)

Olej rzepakowy, 1 łyżeczka

Kolendra w liściach

Sok z cytryny, 1 łyżka

Wcześniej namoczoną fasolę ugotuj. Skrobię i mąkę wymieszaj z wodą do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Smaż z obydwu stron na nieprzywierającej patelni wysmarowanej łyżeczką tłuszczu. Awokado rozdrobnij np. widelcem, wymieszaj z sokiem z cytryny i np. kolendrą w liściach. Paprykę pokrój w podłużne, cienkie paski. Placki wyłóż awokado, fasolą, papryką.

II  śniadanie

Kanapka:

Chleb żytni na zakwasie, 2 grubsze kromki (80g)

Miękka margaryna kubkowa, 1 łyżeczka (5g)

Tempeh, 40g

Pomidor, kilka plastrów (40g)

Sałata lodowa, kilka liści (20g)

Obiad:

Spaghetti z dynią i soczewicą:

Makaron spaghetti pełnoziarniste, 80g

Soczewica czerwona, nasiona suche, 6 łyżek (60g)

Dynia, 200g

Czosnek, ząbek (7g)

Imbir świeży, 5g

Oliwa z oliwek, 20g

Makaron ugotuj. Soczewicę ugotuj. Dynię wraz z rozgniecionym wcześniej ząbkiem czosnku i startym imbirem upiecz w folii piekarniczej do miękkości (190 stopni, ok. 30 minut).

Podwieczorek:

Koktajl:

Jabłko, ok. 180g

Płatki owsiane, 4 łyżki (40g)

Migdały, 1 łyżka rozdrobnionych (10g)

Cynamon, 1 łyżeczka

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłko pokrój w kostkę i przenieś do kokilki i piecz ok. 10 min. Płatki wymieszaj z rozdrobnionymi migdałami oraz cynamonem. Posyp zawartość kokilki i piecz kolejne 10 min. Spożyj po ostygnięciu.

Kolacja:

Sałatka:

Komosa ryżowa, 7 łyżek suchej (70g)

Ciecierzyca, nasiona suche, 6 łyżek (60g – po ugotowaniu ok. 150g)

Burak, 1 sztuka (120g)

Jarmuż, garść (40g)

Oliwki zielone, 2 łyżki (20g)

Olej rzepakowy, nierafinowany, 1 łyżka (10g)

Buraka, komosę oraz ciecierzycę (po wcześniejszym namoczeniu) ugotuj. Jarmuż sparz. Po ugotowaniu pokrój buraka w kostkę, wszystkie składniki razem wymieszaj i dodać ulubione przyprawy, np. tymianek.

 

*Sól należy stosować wg uznania. Warto jednak ograniczyć się do 1 łyżeczki soli dziennie (przy nadciśnieniu tętniczym 0,5). Zioła i przyprawy korzeniowe można stosować dowolnie.

**Należy pamiętać o suplementacji witaminy B12 niezależnie od pory roku oraz o suplementacji witaminy D zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Witaminy do kupienia m.in tu:

http://sweetpiggy.com.pl/100-b12

http://sweetpiggy.com.pl/101-wit-d

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.