Niedobrane pary: herbata z cytryną

Jakże popularna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym... Herbata z cytryną :)

Zarówno czarna herbata, jak i cytryna, same w sobie posiadają szereg prozdrowotnych właściwości. Jednak liście herbaty posiadają również glin, który może przyczyniać się do powstawania zmian w mózgu, w tym nawet do choroby Alzheimera. Podczas gdy w czystym naparze występuje on w formie nieprzyswajalnej przez organizm, to w połączeniu z sokiem z cytryny zmienia się w łatwo przyswajalny cytrynian glinu.

Można jednak temu zapobiec dodając cytrynę do herbaty już po wyjęciu torebki lub zaparzacza z fusami. Do czystej wody bowiem glin z liści praktycznie nie przechodzi - to kwas cytrynowy go z nich wypłukuje i powoduje przedostawanie do naparu. Problem leży więc głównie w połączeniu liści i cytryny, a nie naparu i cytryny.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.