Karob: zdrowszy zamiennik kakao

Karob jest mączką owocu drzewa karobowego – szarańczynu strąkowego (Ceratonia siliqua L.), którego strąki nazywa się chlebem świętojańskim. Owoce te są bogate w cukry, a mączka z nich produkowana stanowi coraz popularniejszy zamiennik kakao, dzięki swojemu zbliżonemu do niego smakowi. Karob, podobnie jak kakao jest brązowym proszkiem, charakteryzuje go jednak znacznie słodszy smak, dzięki 50% zawartości cukrów, siedmiokrotnie niższa zawartość tłuszczu i dwukrotnie wyższa zawartość błonnika – w 100 gramach proszku karob ma go aż 40 gramów! Proszek karobowy jest też o wiele mniej kaloryczny, co w połączeniu z brakiem konieczności dosładzania wynikającej z jego naturalnej słodyczy jest szczególnie korzystne dla osób dbających o sylwetkę – 100 gramów produktu to tylko nieco ponad 200 kilokalorii, w formie naparu możemy go więc spożywać niemal bezkarnie.

Karob charakteryzuje wysoka zawartość minerałów i witamin - jest on bogatym źródłem żelaza, chroniącego nas przed niedokrwistością i dbającego o prawidłowy transport tlenu w organizmie; wapnia (ma go trzy razy więcej niż kakao), niezbędnego dla zachowania mocnych kości; sodu, regulującego równowagę kwasowo-zasadową i transport składników pokarmowych; potasu, będącego katalizatorem wielu reakcji odbywających się w naszym organizmie; fosforu, biorącego udział w procesie mineralizacji kości a także witaminy A, niezbędnej w procesie widzenia; E, chroniącej komórki przed starzeniem się; D, wspomagającej wchłanianie wapnia w organizmie; C, będącej jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy; niacyny, uczestniczącej w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów; witaminy B6, warunkującej prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży.

W przeciwieństwie do kakao, karob nie wywołuje reakcji alergicznych i nie zawiera substancji stymulujących jak kofeina czy teobromina, które w kakao występuja w dużych ilościach, dzięki czemu może być bez obaw stosowany u dzieci, kobiet karmiących i osób starszych, nie jest też dzięki temu uzależniający. Obecność kofeiny i teobrominy w kakao może przyczyniać się do wystąpienia bezsenności, uczucia lęku, bólów brzucha, zaburzeń koncentracji a nawet zakłóceń pracy nerek, o czym często zapominamy spożywając kakao czy podając pozornie „niewinną“ czekoladę dzieciom.

Kwas galusowy obecny w proszku karobowym jest silnym przeciwutleniaczem, chroni więc nasze komórki przed przedwczesnym starzeniem się, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, obniża poziom cholesterolu LDL i broni nasz organizm przed bakteriami i wirusami. Garbniki obecne w karobie poprawiają trawienie a rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego reguluje poziom cholesterolu w organizmie i chroni przed rozwojem chorób układu krwionośnego. W karobie znajdziemy też substancję aktywną działającą wykrztuśnie, dzięki czemu spożycie go zalecane jest osobom palącym papierosy czy zmagającym się z chorobami płuc.

Porównując powyższe aspekty nietrudno zauważyć, że karob wydaje się przewyższać znane nam kakao nie tylko pod względem zdrowotności, ale także bezpieczeństwa spożycia. Karob jest ponadto znacznie tańszy niż dobrej jakości kakao, co również przemawia na jego korzyść i powinno zachęcić nas do stosowania tego niezwykłego proszku – jest on bowiem świetnym zamiennikiem kakao i czekolady nie tylko w formie naparu, ale także jako półprodukt, na przykład do deserów i pieczenia ciast.

 

[1] Batlle I., Tous J., 1997. Carob tree. Ceratonia siliqua L. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 17. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben/International Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy

[2] Ciborowska H., Rudnicka A. 2007. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa: 126-133

[3] Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości przeciwutleniające kakao w zapobieganiu chorobom układu krążenia, Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2009, s. 45-49  

[4] M. Kamal E. Youssef, Moshera M. El-Manfaloty, Hend M. Ali, Assessment of Proximate Chemical Composition, Nutritional Status, Fatty Acid Composition and Phenolic Compounds of Carob (Ceratonia Siliqua L.), Food and Public Health 2013, 3(6): 304-308 DOI: 10.5923/j.fph.20130306.06

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.