USA: Etykiety ostrzegawcze na produktach mięsnych

Organizacja non profit The Center for Science in the Public Interest wzywa Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych do oznakowywania etykietami ostrzegawczymi opakowań bekonów, szynek, hot dogów i innych produktów z przetworzonego mięsa i drobiu. Celem tego miałoby być informowanie konsumentów o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka okrężnicy i odbytu (raka jelita grubego), powiązanym ze spożywaniem tych produktów.

Organizacja na początku grudnia złożyła petycję przytaczają wnioski wysnute przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem, która w 2015 roku stwierdziła, że przetworzone mięso jest „rakotwórcze dla ludzi”.

Rak jelita grubego jest drugą w kolejności przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych i według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, w roku 2016 spowodował łącznie około 49 150 zgonów. ATO apeluje do konsumentów, aby „zminimalizowali spożycie przetworzonego mięsa, takiego jak bekon, kiełbasy, mielonki i hot dogi”. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne i Światowy Fundusz Badań nad Rakiem wspólnie powołują się na badanie, które wykazało około 18% zwiększenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, na każdą dziennie spożytą 50 gramową porcję przetworzonego mięsa. (Przeciętna porcja szynki, kiełbasy, mortadeli czy hot dogów waży około 55 gramów.)

„Konsumenci zasługują na to, aby etykiety ostrzegawcze pomogły im podjąć świadomą decyzję na temat tego, co jedzą”, powiedział dyrektor wykonawczy CSPI, Michael F. Jacobson. „Konsumenci, którzy chcą zniwelować ryzyko zachorowania na raka mogą unikać przetworzonego mięsa lub jeść go o wiele mniej; inni mogą te ostrzeżenia po prostu zignorować. Ale nie ma wątpliwości, że USDA powinno dać ludziom ten wybór.”

Petycja CSPI podkreśla, że Służby Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności działające pod USDA mają prawo wymagać etykiet na mocy ustawy o Federalnej Kontroli Mięsa. Działają one bowiem na mocy podobnego prawa, wymagając specjalnego oznakowania dla przetworzonego mięsa niezawierającego azotanów i azotynów oraz mechanicznie ubijanego mięsa. Według starszego pełnomocnika ds. bezpieczeństwa żywności CSPI – Davida Plunketta, USDA ma obowiązek wymagać od przetwórców, aby ci informowali konsumentów o wiążącym się ze spożyciem przetworzonego mięsa ryzyku w celu ochrony zdrowia publicznego.

CSPI żąda etykiet na wszystkich produktach mięsnych i drobiowych konserwowanych poprzez wędzenie, peklowanie, solenie i/lub dodawanie chemicznych konserwantów z następującą informacją:

OSTRZEŻENIE USDA: Częste spożywanie przetworzonych produktów mięsnych może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i odbytu. Żeby ochronić swoje zdrowie, ogranicz spożycie tych produktów.

W liście do obecnego Sekretarza Rolnictwa, Toma Vilsacka, pomysł umieszczania etykiet ostrzegawczych na przetworzonym mięsie poparł tuzin wiodących ekspertów w dziedzinie żywienia i epidemiologii. „Ludzie chcą otrzymywać jasne i dokładne informacje na temat potencjalnych zagrożeń zdrowia związanych z jedzeniem, które spożywają, aby mogli podejmować mądre decyzje w sklepach i restauracjach” napisał jeden z naukowców. Powołując się na szacunki opracowane Institute for Heat Metrics and Evaluation szacuje się, że poziom ryzyka, które niesie spożywanie przetworzonego mięsa mógł przyczynić się aż do 5 tys. zgonów z powodu raka jelita grubego, biorąc pod uwagę wyłącznie rok 2015.

Poza ograniczeniem spożywania przetworzonego mięsa konsumenci, którzy chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego powinni być aktywni fizycznie, schudnąć lub unikać przybierania na wadze. Nie powinni też palić papierosów czy nadużywać alkoholu. Jednak najważniejsze jest badanie się pod kątem danej choroby. W czerwcu amerykańska grupa lekarska ds. profilaktyki zaleciła, aby wszyscy dorośli w wieku 50-75 lat poddali się badaniom kolonoskopii, na wykrycie krwi utajonej lub innych czynników.

Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego nie jest jedyną zaletą zrezygnowania lub ograniczenia spożywania przetworzonego mięsa. „Jedzcie je nie częściej niż kilka razy do roku, nie tylko po to, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, ale również po to, aby uchronić się przed cukrzycą i chorobami układu krążenia”, napisał w liście CSPI Walter Willett, przewodniczący wydziału Żywienia na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Zdajemy sobie sprawę, że szanse na to, aby administracja Trumpa skorzystała z tej okazji ochrony zdrowia publicznego są nikłe”, powiedział Jacobson. „Ale w CSPI jesteśmy przyzwyczajeni do dalekosiężnych planów. W dalszym ciągu będziemy dożyć do przeforsowania środków kontroli, które będą chroniły zdrowie demokratów, republikanów i innych ludzi.”

 

Oryginalny artykuł: https://cspinet.org/news/cancer-warning-label-urged-processed-meat-poultry-20161201