Panierowane tofu wigilijne

Składniki (porcja dla 2 osób):
- kostka tofu naturalnego,
- 2 płaty nori,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sok z ¼ cytryny,
- sól,
- pieprz,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy,
- ½ łyżeczki bazylii,
- olej kokosowy do smażenia,
- plasterki cytryny do podania,
- dowolna mąka do panierowania,
- 2 łyżki sezamu.

Wykonanie:
Tofu kroimy wzdłuż na 4 cienkie plastry. Układamy na talerzu i każdy plaster skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym. Możemy lekko dosolić, posypujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem, bazylią i rozgniecionymi ziarnami gorczycy. Plastry dobrze nasączamy powstałą marynatą. Jeden z płatów nori przecinamy na pół, każdy składamy tak, żeby miał wielkość plastra tofu i przekładamy (tofu, nori, tofu) tak, żeby powstały 2 porcje. Do środka możemy włożyć jeszcze np. plasterki czosnku albo gałązkę rozmarynu. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin) żeby smaki się przegryzły. Kolejny płat nori przecinamy na pół i owijamy każdą porcję. Dobrze dociskamy i zostawiamy na chwilę, żeby nori dobrze się przykleiło. Na talerzyku mieszamy mąkę z sezamem i panierujemy tofu. Smażymy na oleju na złoto. Tofu powinno zyskać chrupiącą „skórkę” a w środku pozostać delikatne.