Dynia w muszlach

https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/362140590888159/

Składniki (dla 2 osób):
- 100 g makaronu żytniego "muszle",
- 400 g dowolnej dyni (tutaj hokkaido),
- 1/2 cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- 100 ml śmietany sojowej,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 3 łyżki sosu sojowego.

Wykonanie:
Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry (jeśli używamy odmiany hokkaido, skórę zostawiamy). Kroimy w drobną kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby je przykryła. Dodajemy: sól, kurkumę, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy do miękkości. Odcedzamy, nie wylewając wywaru, wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy, do warzyw dolewamy 50 ml śmietany. Powstałym farszem nadziewamy muszle. Do wywaru z gotowania dodajemy płatki drożdżowej i 50 ml śmietany. Muszle układamy w naczyniu do zapiekania, całość zalewamy sosem sojowym a następnie sosem z wywaru, w razie potrzeby dolewamy wody aby płyn zakrył całe muszle. Zapiekamy 15-20 min. Smacznego!