Bakłażany zapiekane z serkiem z nerkowców

https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/349995118769373/

Składniki:

- 3 bakłażany,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- sól i pieprz,

- łyżeczka oregano,

- garść świeżego szpinaku,

- szklanka namoczonych nerkowców,

- ząbek czosnku,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżki octu jabłkowego,

- łyżeczka soli,

- 2 łyżki płatków drożdżowych,

- 3/4 szklanki ciepłej wody.

 

Wykonanie:

Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki, każdą smarujemy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem. Zapiekamy około 30-40 min w 180 stopniach aż będą mięciutkie.

Odsączone nerkowce blendujemy razem z ząbkiem czosnku, mąką ziemniaczaną, octem jabłkowym, solą, płatkami drożdżowymi oraz wodą. Przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do zgęstnienia cały czas mieszając. Na koniec dodajemy garść posiekanego szpinaku.

Każdą połówkę bakłażana nacinamy w kratkę tak, aby nie przekroić skórki. Nakładamy po łyżce nerkowcowo-szpinakowego farszu i posypujemy oregano.

Zapiekamy około 10-15 min w 180 stopniach.

Smacznego!